"Решаването на "тайванския въпрос" е най-важният национален интерес на Китай и никоя сила не може да попречи на повторното обединение на страната."

Това заяви китайският министър на националната отбрана Вей Фънхъ, цитиран от Ройтерс, предава БТА. 

"Сепаратистките действия са обречени на провал", добави министър Вей на откриването на форума "Сяншан" в Пекин, смятан от китайското ръководство за алтернатива на ежегодния диалог "Шангри-Ла" в Сингапур, посветен на сигурността в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Напрежението между Китай и Тайван нарасна допълнително преди предстоящите през януари президентски избори на самоуправляващия се остров. Тайван е най-деликатният териториален конфликт на Китай. Гордият със своята демокрация Тайван е порицавал авторитарното управление в Китай и го е определял като заплаха за мира в региона. Пекин от своя страна засилва натиска, отнемайки малкото останали дипломатически съюзници на острова. 

Китай смята Тайван за неразделна част от своята територия, която трябва да бъде върната под управлението на Пекин, ако се налага и със сила. В началото на годината президентът Си Цзинпин отправи отново подобно послание.

След края на гражданската война, спечелена от комунистите, през 1949 г. победените националисти избягаха на Тайван. Китайската народна република никога не е управлявала острова, чиито жители не показват интерес към преминаването под управлението на авторитарен Пекин, отбелязва Ройтерс.

Министър Вей подчерта, че прилагането на политиката на "голямата тояга" към Китай не носи желания ефект, а само укрепва неговата решимост, предаде ТАСС. 

"В същото време диалогът и консултациите могат да разрешават проблеми. В междудържавните отношения трудно могат да бъдат избегнати проблемите, но не трябва да се страхуваме от различията", добави той, определяйки военните отношения между Китай и САЩ като "стабилни като цяло".

Сътрудничеството на Русия и Китай в сферата на сигурността служи за модел на други страни и е важна основа за глобалния мир, заяви министър Вей.

На заседание на форума "Сяншан" руският министър на отбраната Сергей Шойгу призова по повод 75-ата годишнина от победата над нацизма, която ще бъде отбелязана догодина, да се направи преоценка на глобалните предизвикателства и заплахи.

"Ситуацията в света в наши дни се характеризира със стремежа на редица държави да постигат своите тесни национални цели в ущърб на законните интереси на други държави. Те се опитват да променят съществуващата система на отношения, основана на централната роля на ООН и международното право, базираща се на основата на опита и резултатите от Втората световна война", предупреди Шойгу. 

Според него в момента се стига до "деградация на международните отношения", при която вместо конкуренция се водят санкционни войни и се създават препятствия пред търговията и обмена на знания и технологии.

"На неудобните правителства се оказва политически, икономически и военен натиск. Хаосът и разрушаването на държавността стават норма. Достатъчно е да си спомним Югославия, Ирак и Либия, против което беше използвана военна сила под измислени предлози и заобикаляйки решенията на Съвета за сигурност на ООН. Днес наблюдаваме опит за насилствена смяна на властта във Венецуела", добави руският министър на отбраната, цитиран от ТАСС.

Междувременно и виетнамският премиер Нгуен Суан Фук предупреди, че въпреки усложнената обстановка в южнокитайско море страната му никога няма да отстъпи свои територии на Пекин.

През последните години Китай провежда сравнително агресивна политика във водите на Южнокитайско море, като на няколко пъти раполагаше крилати ракети на своите острови. От своя страна това засилва притесненията на официален Ханой, че "големият събрат" се готви за евентуална военна офанзива, с която спечели контрола върху някои спорни в миналото територии. 

"В последно време обстановката в Южнокитайско море започна още повече да се усложнява", каза Фук пред близо 500-те депутати, присъстващи на осмата сесия на виетнамското Национално събрание (парламента), започнала днес. 

"Това се дължи на сериозното погазване на морския суверенитет на Виетнам в разрез с международното право, Декларацията за поведението на страните и постигнатия на високо равнище консенсус (между Виетнам и Китай)", добави той.

Премиерът беше категоричен, че партията и държавата никога няма да отстъпят това, "което е част от нашата независимост, суверинитет и териториална цялост".