Опити чрез мрежа от профили от Русия и Иран за бъдещо влияние в президентските избори в САЩ през 2020 г. е разкрил Facebook, съобщи компанията тази вечер. Основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг пък даде интервю за телевизионния канал NBC. Обявени бяха и нови мерки за защита от намеса и прозрачност в специална статия от мениджърския екип на интернет платформата. 

Опитът за намеса, свързан с Русия, е бил засечен в Instagram - мрежата за споделяне на снимки, която е собственост на Facebook. 

Посланията в засечените профили са насочени към американци, а операторите им се представят за американци. Дейността е прекратена в понеделник заедно с още 3 мрежи, поддържани от територията на Иран и действащи в други части на света.

Руската мрежа е показала "известни връзки" с Агенцията за интернет изследвания, - по известна като "Фабриката за тролове", казват още от Facebook. Фабриката бе посочена като фактор за влияние на вота в САЩ и през 2016 г. В разкрития случай става дума за 50 профила в Instagram и един във Facebook. Мрежата е успяла за събере над 246 000 последователи, като повече от половината са от САЩ. Това е започнало в началото на 2019 г.

Материалите от тази мрежа са насочени и към републиканци, и към демократи, казва Бен Нимо. Той е изследовател от компанията "Графика" за анализ на социални медии, наета от Facebook за най-новата дейност на Агенцията за интернет изследвания. Разпространяваните коментари са били или копирани и преработени коментари от известни консервативни и прогресистки автори. Имало и критики срещу американския президент Доналд Тръмп, но и срещу смятания за негов основен опонент от Демократическата партияимена Джо Байдън.

За иранската разкрита мрежа от Facebook разказват, че е използвала над 100 фалшиви или превзети профили във "Фейсбук" и "Инстаграм", за да атакува с послания потребители в САЩ, но и в някои части от франкофонска Северна Африка. Подмрежа на тези профили пренаписва статии от иранските държавни медии, за да ги пренасочи към потребители в латиноамерикански страни като Венецуела Бразилия, Боливия, Перу, Еквадор и Мексико.

"Това, което съобщаваме днес, е че открихме такива кампании. Те са изпипани, а сигналът е, че споменатите държави възнамеряват да бъдат активни по време на предстоящите избори", казва Зукърбърг пред NBC.

По думите му засечени опити за влияние е имало и от Китай, но те са хванати и спрени в зародиш. Основателят на социалната мрежа каза още, че компанията му въвежда автоматична система, управлявана от изкуствен интелект, която може да засече опити за манипулации по време на кампания, засича и дали манипулациите се вършат от чужбина.

Зукърбърг подчерта, че за сигурността във Facebook и за разкриването на опити за манипулации се грижат над 35 000 в света. 

Ето и някои от нововъведенията, обявени днес от Facebook:

  • През ноември социалната мрежа ще започне да допълва списъка си с контролирани от държави медии
  • Засилва се и защитата на хора на изборни позиции и на кандидати, които са потенциална мишена за хакерски атаки.
  • От днес администратори на профили във "Фейсбук" и "Инстаграм" могат да се обърнат към компанията за защита
  • Ще се обновява списъкът на сайтове и профили на политически лица и кандидати
  • Ще се предоставят филтри за подбор на рекламно съдържание, както и повече информация кой всъщност стои зад дадена страница в социалната мрежа
  • Специален изскачащ прозорец ще се появява при споделянето на съдържание от друг профил в "Инстаграм", когато след проверка на фактите в него от външен източник то е отбелязано като фалшиво
  • Facebook започва да прилага политика на забрана за платени реклами, агитиращи, че е безсмислено или безпредметно да се гласува
  • В идните седмици по-ясно ще бъде обозначавано съдържание, оценено от външни проверители на фактите като "фалшиво или отчасти фалшиво"

Ще продължат и усилията за ограничаване на разпространението на фалшива информация.