България е изпълнила ангажимента си към НАТО за достигане на 2 на сто от БВП за отбрана със закупуването на американските изтребители F-16.

Това е заявил днес премиерът Бойко Борисов при първата си среща с новоназначената американска посланичка у нас Херо Мустафа, която пристигна у нас в средата на миналата седмица. За разговора научаваме от прессъобщение от Министерския съвет.

"България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Между нашите две страни е установен устойчив политически диалог на всички равнища", е посочил Борисов.

Отбелязал също така "отличното взаимодействие, което страните ни имат в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО".

"Премиерът Борисов посочи, че както настоящата президентска администрация на САЩ, така и българското правителство отдават високо значение на изпълнението на ангажимента от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на разходите за отбрана. Борисов подчерта, че България на практика постигна тази евроатлантическа цел с договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение", се казва в съобщението на МС.

Борисов акцентирал върху потенциала за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ и в други области като енергийна сигурност, развитие на високите технологии, образование, наука и култура.

Според българския министър-председател от особено значение е сътрудничеството между България и САЩ за развитието на "контактите между хората". По думите му сериозен принос в тази посока имат различни програми и инициативи, насочени към разширяване на обмена сред студенти, учени и представители на бизнеса. Като позитивна тенденция премиерът отбелязал също, че през последните няколко години имало устойчиво нарастване на броя на американските туристи в България.