България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в София. Предстои да бъде проведено учредително събрание.

Това става ясно от официално съобщение на Министерсвото на земеделието и храните, публикувано след срещата на зам.-министър Янко Иванов и неговия саудитски колега Манаур Хилал Алмушити в Риад. 

Представителите на двете страни са подписали и Меморандум за разбирателство межди българското министерство и саудтиската държавна компания по агрикултури и животновъдство SALIC, с който ще се създаде компания в България, която да допринася за продоволствената сигурност на Кралството.

Очакванията са, че страната ни и Кралството може да създадат обща компания за преработка на зърно, маслодайни и фуржани култури и протеини. 

Справка за количествния износ на страната ни към Саудитска Арабия и неговата капитализация показва, че през 2018 г. България е изнесла земеделска продукция за сравнително скромните малко над 40 милиона щатски долара,  но тя постоянно се увеличава. Според данните за първото полугодие на тази година това повишение е с над 7%.

Подобни форуми, включително с участието на български и саудитски частни компании, пък през последните години се провеждаха неколкократно. Последният беше в началото на септември на тази година. В събитието, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, са участвали представители на над 80 компании от двете страни от секторите: информационни технологии, хранително-вкусова промишленост, земеделие, туризъм.

В същото време България изнася и огромни количества оръжия в посока Рияд, като, според данните на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, Кралството е най-големият клиент на оръжейните ни предприятия за последните поне две години.

През 2018 г. сме реализирали доставки на стойност малко над 150 млн. долара, а през предната година за 416 млн.евро. Ръстът на продажбите скочи след посещение в Рияд на настоящия премиер Бойко Борисов и бившия премиер Симеон Сакскобурготски през 2017 г. Официално срещата беше проведена за сключване на няколко търговски споразумения и търсене на допълнителни инвестиции. 

Оръжейната ни търговия със Саудитска Арабия продължи въпреки съмненията, че много от тях са попадали в ръцете на бойци от терористичната ислямистка групировка "Ислямска държава". Такава информация тогава дойде от американското издание "Бъз фийд".

Освен това през 2017 година Европейският парламент гласува незадължителна резолюция, която призоваваше страните-членки на блока да наложат ембарго на Кралството, заради кръвопролитната война, която Рияд води в Йемен. България, както и доста други държави от ЕС, продължиха доставките. 

Една от най-големите сделки, които страната ни сключи с държавна компания на Саудитска Арабия, е тази за строителството на българската част на газопровода "Турски поток". След провеждане на обществена обществена поръчка за изпълнител на проекта беше избран консорциумът от Саудитска Арабия "Аркад". Подписването на договорите обаче не мина безпроблемно.

Накратко - първо за строител бе избран "Аркад", но впоследствие държавното дружество "Булгартрансгаз" се опита да подмени това решение и да подпише набързо договор с класирания на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България". В него има и руско участие - чрез фирмата „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. - клон България", която е свързана с руската компания за производство на тръби "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. 

Съдът обаче отказа на "Булгаргаз" да подпише договор, а КЗК спря решението за подмяна на изпълнителя. Последва делото във ВАС от "руския" консорциум. Именно "Комплишъс Дивелътази компания от консорциума е решила - не е ясно кога точно, да се оттегли от жалбата, на което основание съдът прекрати делото. Формално - това решение на ВАС подлежи на обжалване от останалите участници в "Газово развитие и разширение" в 7-дневен срок от уведомяването на страните.

Тоест - в момента на подписване на договора днес срокът за обжалване на решението за прекратяване на делото тече. Въпреки че според неофициалната информация обжалване не се очаква.

Премирът Борисов пък неколкократно намекна, че се търсят варианти за съвместно изпълнение между на проекта между руската компания и "Аркад". 

От днешното съобщение на Министерството на земеделието, храните и горите става ясно още, че България е открила и щанд на огромното изложение в Рияд "Saudi Agro Food 2019". Саудитското земеделско изложение представя най-новите технологични постижения, машини и практики в областта на селското стопанство.

Тази година се провежда 38-ото издание и на него участват повече от 380 изложители, представляващи 34 държави. България участва за втори път с национален щанд в Международната изложба за хранителни продукти, съставки и технологии.  Страната ни е представена от производители на млечни и месни продукти, пакетиран ориз, мед, замразени плодове и здравословни барчета.