СТРАСБУРГ

Евродепутати изразиха сериозна загриженост от продължаващото сближаване между Русия и Турция.

Този мотив преобладаваше по време на днешните дебати за военната операция на Анкара в Североизточна Сирия и нейните последици. Резолюция по въпроса трябва да бъде гласувана утре на пленарната сесия в Страсбург. А днес дори имаше призив за тотално ембарго срещу Турция, за да не излезе и една карфица оттам.

Снощи президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган сключиха сделка след над 6-часови преговори в Сочи.

Крайно десният италиански депутат Анджело Чока от популистката „Лига“ и политическата група „Идентичност и демокрация“ (ИД) хвърли демонстративно в залата кутия турски бонбони. Той заяви, че те могат да бъдат намерени свободно в сградата на ЕП. И призова всички, които са получили този шоколад, да го върнат, като го обяви за окървавен.

„От вчера имаме нова ситуация. Путин и Ердоган постигнаха това, което желаеха. Акцията на Русия и Турция не е просто антикюрдска. Тя е и антиевропейска, защото идва в отговор на заемани от нас позиции. Това, което най-много трябва да ни тревожи, е продължаващото сближаване между Анкара и Москва, между Дамаск и Москва“, заяви Александър Йорданов от СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

Той изтъкна, че авторитарните лидери не разбират от дипломатически ходове, като явно имаше предвид Путин и Ердоган.

„Ние (Европейският съюз - б.р.) не сме световен военен лидер, но можем да предложим решения на проблеми, включително решаване на кюрдския народностен и национален въпрос“, каза Йорданов.

Той обаче допълни, че в това не влиза подкрепата за леви и националистически партии на кюрдите, каквито действат на турска територия.

Андрей Ковачев (ГЕРБ, ЕНП) обаче настоя, че Турция е наш, т.е. европейски важен съсед, независимо дали ни се иска или не.

„Ние сме си взаимно нужни и затова трябва да се запазят диалогът и сътрудничеството в областта на миграцията и сигурността. В наш интерес е Турция да остане на европейския коловоз, да се демократизира, да спазва поетите ангажименти, включително да спазва условията на митническия съюз. И страните, които са на европейско-турската граница, трябва да получат европейската солидарност за запазване и гарантиране на сигурността на външните граници на ЕС. Това са Кипър, Гърция и България“, заяви Ковачев.

Той смята, че събитията в Североизточна Сирия са сигнал за това до какво води липсата на единна, силна, ефективна външна политика и политика на сигурност на ЕС, както и на капацитет за действия в нашето съседство.

"Ние на приказки сме много добри, но на действия – не. Изтеглянето на САЩ от региона създаде вакуум, който ние не запълнихме, а Русия успява да експлоатира. Военната операция на Турция подкопава регионалната сигурност и застрашава глобалната коалция за борба с „Даеш“ („Ислямска държава“ б.р.). Всякакви опасения на нашите съседи, свързани със сигурността, трябва да бъдат разрешавани с политически и дипломатически средства при зачитане на международното право и координация на партньорите от НАТО, а не с едностранни действия“, изтъкна евродепутатът, който е зам.-председател на групата на ЕНП в Европарламента."

Най-остър от българските депутати бе Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

„Чел съм предложените резолюции за Турция. Те са немощни и рахитични и са признак на слабост. В тях има верни констатации, но за съжаление само половинчати мерки, които няма да доведат до нищо“, смята той.

Слабаков предложи да се замразят всички европейски инвестиции с държавно участие в Турция. И дотолкова се увлече в гнева си, че неволно обърка почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и Реджеп Ердоган.

„Убеден съм, че това ще подейства отрезвяващо на Доган - заяви той, но бързо се усети и се поправи – пардон, на Ердоган.“

И допълни, че не може винаги икономическите интереси да надделяват над общочовешките ценности.

„Знам, че подобна мярка ще доведе до известни икономически загуби, но те са нищожна цена, когато става дума за спасяване на хиляди невинни хора. Ако и това не стане, трябва да има тотално икономическо ембарго над Турция – една карфица да не излиза оттам“, завърши българският консерватор.