„Всяка година от капиталовата програма на Столичната община не се изпълняват между 180 и 200 млн. лв. и пари безспорно има, има и отредени терени за детски градини, част от които са в кв. „Младост“.

Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова по време на срещата си с граждани от столичните квартали „Младост“ и „Витоша“.

По думите й самата инвестиционна програма на Столичната община е 653 млн. лв. според планираното, но за 2018 г. например се изпълниха едва 446 млн. лв., тоест Общината не може да изпълни собствената си инвестиционна програма, а успява да усвои едва около 70% от нея.

„В момента 7 000 деца са в списъците на чакащите. За тях са необходими 35 детски градини. Те биха стрували около 70 млн. лв. Бюджетът на Столичната община е 1,7 млрд. лв. за тази година. Срамота е, че няма детски градини“, заяви Манолова пред родители, които споделиха за проблем с липсата на места за децата си.

„Може да има ефективни мерки за по-чист въздух, да се ремонтират тротоарите, да се построят детски градини и училища, да се инвестира в по-добро образование, да се ремонтират вътрешнокварталните улици, да се построят спортни зали“, допълни Манолова. И продължи:

"Хората искат нормални неща за нормален живот, за да има смисъл да останат, да създават семейства, да се развиват, да останат в София и в България“.

Гражданският кандидат за кмет на столицата допълни, че решението на проблема с недостатъчния брой места в детските градини е собствениците на частните терени, отредени за детски градини, да се обезщетят с други терени или със справедливи суми и подчерта, че са се разпродали огромно количество общински имоти, с които е можело да се обезщетят собствениците.

„Градът трябва да се управлява така, че парите да не изтичат в малка група хора от приятелския кръг на управляващите, а да стигат за всичко, което е нужно на хората – чист въздух, паркинги, улици, тротоари, детски градини“, категорична бе Манолова.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ