Осъденият на доживотен затвор китайски дисидент Илхам Тохти е лауреатът за 2019 г. на наградата „Сахаров“ на Европарламента, която се присъжда за свобода на мисълта.

Решението бе взето днес в Страсбург от лидерите на политическите групи в ЕП.

„Чрез връчването на наградата ние настоятелно призоваваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за спазването на правата на малцинствата в Китай“, заяви председателят на Европарламента Давид-Мариа Сасоли.

Тохти, който е етнически уйгур, е осъден за сепаратистка дейност в показен процес през 2014 г. По професия е икономист, но е посветил живота си на борбата за правата на сънародниците си. В момента в лагери в Китай има над 1 милион уйгури. Правозащитникът предлагаше диалог с властите в Пекин и настояваше те да спазват законите за регионалната автономия.

Кандидатурата на Тохти бе издигната от либералната група „Обновете Европа“ (ОЕ) в Европарламента. Сред подкрепилите я бе и българският депутат Илхан Кючюк от ДПС и ОЕ.

"Дори сме адаши", коментира Кючюк за Клуб Z.

Наградата ще бъде връчена на 18 декември в Европарламента в Страсбург. Тя се състои от сертификат и чек за 50 000 евро.

Другите финалисти за тазгодишната премия са две групи от хора. В едната влизат бразилски правозащитници - Мариеле Франку (убита през 2018 г.), Клауделисе дос Сантос и индианският вожд Раони Метуктире. Другата група е The Restorers - пет момичета от Кения. Стейси Оуино, Синтия Отиино, Пюрити Ачиенг, Маскрин Атиено и Айни Акинви изобретили приложението i-Cut, което да бъде в помощ на момичетата, жертви на обрязване.

Сред номинираните за наградата „Сахаров“ бе руският опозиционер Алексей Навални. Той обаче отпадна още преди пресяването за финала.