Непостигането на съгласие за започването на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания е сериозна грешка.

Това се казва в приета днес резолюция на Европарламента. Тя бе одобрена с 412 гласа „за“, 136 „против“ и 30 „въздържали се“.

Резолюцията бе предшествана от разгорещен дебат снощи в пленарната зала в Страсбург. Като аргументи „за“ и „против“ в него освен славянството и исляма бяха използвани също древна мраморна плоча, империализмът, футболът, та чак до въпроса дали в Северна Македония вече ще се строят само къщи с плоски покриви.

 

И Скопие, и Тирана отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори, смятат евродепутатите. Те изразяват своето дълбоко разочарование от провала на Европейския съвет миналата седмица. Разочарованието е най-вече заради блокирането от страна на Франция, Дания и Нидерландия на решението.

Според евродепутатите непостигането на решение от лидерите на ЕС е стратегическа грешка, която има отрицателно въздействие върху доверието в Съюза. Случилото се изпраща отрицателно послание към други евентуални кандидати.

Реформата на процеса на разширяване, за която пледират някои страни, не следва да пречи на Албания и Северна Македония, които вече са изпълнили изискванията, да бъдат оценявани въз основа на собствените им заслуги и на обективни критерии, а не съгласно вътрешния политически дневен ред в други държави, се казва още в резолюцията.

Депутатите призовават страните от ЕС да подходят отговорно към Албания и Северна Македония и да вземат единодушно положително решение на следващата си среща.

Всички 10 български евродепутати, участвали в гласуването, са подкрепили резолюцията, установи проверка на Клуб Z в протокола.

Останалите 7 наши представители не са взели участие във вота.