Турция ще очисти Североизточна Сирия от кюрдските формирования "Сили на народната самоотбрана" (СНС), ако те не изведат бойците си в определеното им време. Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган.

"В последните дни на границата ни стават събития с историческо значение. Стараем се да създадем зона за безопасност. Договорихме с Русия да прочистим територията от терористи в дълбочина 30 км и протежение 340 км, затова с Русия пристъпваме към съвместно патрулиране. Ако в течение на определените 150 часа територията не бъде прочистена от терористи, с този процес ще се заемем ние",

Това каза Ердоган, цитиран от телевизия Ен Ти Ви.

Малко по-рано бе съобщено, че колона американски военни се завърна от Ирак в Сирия.

Около 90% от сирийския добив на нефт е съсредоточен на източния бряг на река Ефрат.

В четвърък американският президент Доналд Тръмп предложи на кюрдите да заемат нефтените райони на Сирия, които сега основно са под контрола американските съюзници кюрдски отряди.  По-рано Тръмп заяви, че някоя американска компания може да помогне на сирийските кюрди да добият нефт, за да обезпечат паричния поток.

Решението да напуснат североизточна Сирия бе прието от Вашингтон след началото на турската военна операция срещу кюрдските въоръжени формирования, които последните няколко години се явяват съюзници на САЩ в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава". САЩ и техните съюзници от 2014 г. водят операция в Сирия и Ирак срещу "Ислямска държава", която действа и на територията на Сирия без споразумение с официалната власт в страната.