Данните на 7,5 милиона потребители на Adobe Creative Cloud - основната услуга на софтуерната компания - са изтекли, съобщиха CompariTech.

Течът е установен от техен журналист и специалист по киберсигурност от Security Discovery. 

Става дума за база данни - ElasticSearch, която е била напълно отворена за широката публика - достъпът е дори без парола. 

Adobe е уведомена за теча на 19 октомври и веднага затваря достъпа до базата данни. Тя обаче е била ползвана от злонамерени лица поне седмица, твърдят експерти.

Добрата новина е, че в нея се съдържат малко лични данни и основно такива за потребление на софтуерния пакет. Достъпни са били имейл адреси, дати за създаване на акаунт, ползвани продукти, статут на абонамен и плащане, време на последното влизане - но не и данни за плащанията или за банковите акаунти на потребителите.

От компанията признават грешката си и обещават да преразгледат процесите си, за да предотвратят подобни проблеми в бъдеще. Според тях тя е свързана с една от прототипните им клауд среди.

Именно сигурността бе едно от основните опасения, когато преди няколко години Adobe обяви, че всичките продукти на фирмата ще се предоставят с абонаментен план онлайн, а няма да се продават класически, "на парче".