Ръководителката на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън заяви, че ще отправи искане за провеждането на нов референдум за независимост преди края на 2019 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според британското законодателство, за да се проведе още един референдум, Шотландия има нужда от позволението от британското правителство.

Стърджън заяви, че ще иска такова позволение от ръководителя на правителството до 24 декември, без значение кой спечели предстоящите избори.

„Искането ще бъде изпратено до правителството, без значение кой го води, преди Коледа“, заяви тя. „Жизнено важно е Шотландия да поеме контрола над собственото си бъдеще“, добави шотландската лидерка.

Последно в Шотландия се проведе референдум за отделяне от кралството на 18 септември 2014 г.

Гласоподавателите трябваше да отговорят на въпроса: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?", а възможните отговори бяха "Да" и "Не".

Поддръжниците на "Не" спечелиха с малко над 2 милиона гласа (55,3 процента от целия вот) срещу 1,6 милиона гласа за позицията "Да" (44,7 процента). Един от силните аргументи на противниците на сепаратизма бе, че ако напусне кралството, Шотландия ще се раздели и с ЕС.

Избирателната активност бе 84,6 процента - най-високата от парламентарните избори през 1910 г. насам. 

Сега обаче при перспективата Обединеното кралство да напусне ЕС шотландските националисти смятат, че могат да спечелят референдум със същия въпрос.

На референдума за членството на Обединеното кралство в ЕС на 23 юни 2016 г. мнозинството от шотландците гласуваха за оставане.