Недекларираната заетост в страната нанася вреди в размер на над 400 млн. лв. годишно върху републиканския бюджет. Това съобщи днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на нарочна пресконференция. 

На нея Асоциацията представи своя нов проект, финансиран с европейски средства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост", който би трябвало да разработи специален подиндекс за измерването на сивия сектор при работните места, както и да предостави конкретни мерки за ограничаването и превенцията му. Сумата, която ще бъде изхарчена за реализирането на идеята, е малко над 2 млн. лв., от които 300 000 лв. за национално съфинансиране.

Основните резултати, които се очакват от проекта, са изготвяне на Национална карта на недекларираната заетост и на методика, инструменти и мерки за борба с нея и разширяване и надграждане на дейностите на Националния център „Икономика на светло“ – включително посредством създаване на платформа за дистанционно обучение. Очаква се пилотно да бъдат обучени 3000 лица, от които 2000 дистанционно и 1000 присъствено, както и тестово да бъдат подкрепени и консултирани 300 предприятия относно подобряване на състоянието на трудовоправните отношения.

"Недекларираният труд е  най-масовият и неподатлив на промяна компонент на сивата икономика, който води и до влошаване качеството на работните места. АИКБ има амбицията да предложи конкретни нормативни промени, за да отговори на тези предизвикателства“, посочи Васил Велев.

Работодателите твърдят, че този вид труд не просто ощетява бюджета, но и изкривява конкуренцията и пазара у нас. Новият проект според АИКБ ще позволи изсветляването на бизнеса, като се финансират специално насочени изследвания и анализи на проявленията на сивата икономика при новите форми на заетост.

Основни партньори на АИКБ ще бъдат социалното министерство и синдикалистите от КНСБ. 

"Темата за недекларираната заетост и сивата икономика е една от темите, по които работодатели и синдикати работят заедно. България е прекалено малка икономика, за да си позволим съществен дял на недекларираната заетост“ каза г-н Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ.

За постигането на заложените резултати АИКБ е предвидила изпълнението на три основни дейности:

  • Разработване на методика за ограничаване и превенция на неформалната икономика и набор от иновативни инструменти и подходи за прилагане в практиката на предварително тествани, апробирани и прецизирани модели за борба с недекларираната заетост. Основа за това ще бъдат специално събрани посредством серия изследвания конкретни данни.
  • Конструиране на електронна платформа към НЦ „Икономика на светло“ за масово въвеждане на разработени иновативни инструменти, модели и механизми за борба с недекларираната заетост и за разработване на подиндекс за нейното измерване. Той ще е част от утвърдилия се вече Композитен индекс, чиято стойност за светлостта на българската икономика се обявява всяка година по време на церемонията за наградите „Икономика на светло“.
  • Разработване на програми за обучение, информационни материали и инструкции за консултиране и методически материали за борба с недекларираната заетост и за надграждане на дейността на НЦ „Икономика на светло“.