Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е пуснат от ареста, където бе прибран снощи след акция на МВР, съобщи бТВ. Той бе заподозрян в купуване на гласове. За задържането му за 24 часа от органите реда по-рано потвърди и главният прокурор Сотир Цацаров. Самият Башев също бе обявил за случващото се във фейсбук. 

Според бТВ полицаите, след като претърсили автомобила на Башев и дома на негов близък, където е бил задържан, са открили само 2000 лв. в автомобила.  

"Не са ми повдигали обвинение, разпитаха ме като свидетел. Току що гласувах в родното си село Рибново", бяха първите публични думи на Башев след освобождаването му пред "24 часа".

Арестът е бил осъществен около 23 ч снощи в къщата на негов роднина снощи, съобщи още сутринта бТВ. Операцията на силите на реда е продължила близо 4 часа. От семейството на бившия кмет засега запазват мълчание.

Самият бивш кмет на тези избори бе кандидат от листата на коалиция "Ние, гражданите" - класира се на трето място с 20% от вота според резултатите от първия тур на изборите.

Това не е първата среща на Башев с органите на реда, но арестът му през 2009 г. - тогава в качеството му на кмет - нямаше общо с изборите. Тогава се проведе акция на ДАНС по сигнал на тогавашния депутат от РЗС Яне Янев.

В село Рибново в общината се проведе акция срещу разпространение на "радикален ислям" и "насилствена ислямизация". Тя не произведе повече от шум.

През август тази година пък прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Башев - за безстопанственост от времето, когато бе кмет на Гърмен. Държавното обвинение твърди, че е имало злоупотреби около ремонт на четвъртокласен път между Огняново и Рибново, който е трябвало да бъде възстановен след свлачище заради обилен дъжд през 2005 г.