Кандидатурата на Мая Манолова в София е била "социален експеримент", защото самата тя няма опит в управлението и не е проявила "сериозна ценностна система в политиката". Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред бТВ в коментар на резултатите от кметския балотаж в София.

"София не се подведе по манипулативните внушения на един политик, който излъчва на всички възможни честоти - от крайноляво до крайнодясно, с една-единствена цел – да промени София. А София се променя доста успешно през последните години", обясни още Горанов по адрес на Манолова.

Той допълни, че манипулациите и внушенията през последната година и половина, че в столицата нищо не се върши, не са успели.

Подкрепилите Мая Манолова на балотажа срещу Йорданка Фандъкова, които на първия тур са гласували за "Демократична България", Горанов нарече "либерални анархисти".

Анализът на самата Манолова продължи с това, че тя е "болезнено амбициозна" жена и министърът смята, че ще продължи напред в опита си да се реализира.

"София щеше да й е тясна и може би за нея е добре, че не успя, защото нейните амбиции и възможности са много по-големи от столицата. Тя смяташе от София да превзема държавата", заяви Горанов.

Според финансовия министър пред Йорданка Фандъкова и нейния екип следва нелек мандат с шарени районни кметове и с шарен общински съвет.

"Начинът на правене на политика става все по-фино изкуство и все по-малко ще трябва да се разчита на лозунги и все повече на прецизност и добре свършена работа", смята финансовият министър.

За загубените кметски позиции в областните градове Горанов пък каза: 

"Губим там, където не спечелихме."

Според него единствената чиста победа на левицата е в Русе (новият кмет там е депутатът от БСП Пенчо Милков - б.р.).

Според него ролята на Цветан Цветанов в ГЕРБ се преекспонира. По думите му няма интрига в това отношение.

Горанов отрече и обвиненията, че в София ГЕРБ е купувала гласове на вота.