Ким Чен Ун се надява на нова среща с американския президент Доналд Тръмп през декември и на посещение в Китай преди това.

Северна Корея и САЩ най-вероятно ще подновят преговорите си на ниво работни групи още в средата на ноември.

Това съобщи депутатът от южнокорейския парламент - Лий Юн Дже, цитиран от Ройтерс.

Целта на Северна Корея е да се постигне напредък преди поставения от Пхенян срок до края на календарната година, след който комунистическата страна може да отмени мораториума върху опитите с ядрено оръжие.

Представителите на Вашингтон и КНДР се срещнаха миналия месец в Стокхолм за първи път откакто Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се споразумяха през юни да подновят разговорите за ядрено разоръжаване. Преговорите бяха стопирани след провалената среща във Виетнам през февруари.

През април Ким обяви в реч, че поставя срок на САЩ до края на годината да решат дали ще бъдат гъвкави в преговорите и загатна, че липсата на прогрес го кара да се колебае дали да запази мораториума върху опитите с ядрено оръжие и далекобойни ракети.

В Швеция срещата също бе прекъсната преждевременно - представителите на Северна Корея посочиха, че САЩ не са демонстрирали достатъчно гъвкавост.

Лий Юн Дже сподели след брифинг пред Националната разузнавателна служба (NIS) на Южна Корея, че двете страни се очаква да се срещнат не по-късно от началото на декември.

Нямаше светкавична реакция от американското посолство в Сеул.

"NIS очаква преговорите да продължат този месец или най-късно в началото на декември", сподели Лий пред репортери. "Време е да се започнат откровени преговори, след като провериха позициите си в Стокхолм и има поставен срок от председателя Ким." 

Двамата лидери все още споделят, че са развили топли междуличностни чувства по време на разговорите си. Северна Корея обаче започна да предупреждава през последните дни, че губи търпение и че може да не се съгласи на нова среща, ако прецени, че няма да има полза от тях.

Американските представители се опитаха да уредят следваща среща на работно равнище по време на разговорите в Стокхолм, но служителите на КНДР бяха непреклонни, предава Ройтерс.

Говорителка на шведското външно министерство заяви, че се надява преговорите да бъдат подновени и предложи Швеция да домакинства на нова среща.

"Вярваме, че доверието, с която двете страни се отнасят към нас, подпомага способността ни да предложим платформа за преговори и ние ги окуражаваме да се възползват от тази възможност", сподели тя.