Китайската компания Xiaomi разкри новия си смартфон с уникална камера - цели 108 мегапиксела резолюция, съобщи Engadget.

Новият CC9 Pro на пръв поглед дори не е устройство с хардуера на флагман. Процесорът е от среден клас - Snapdragon 730G, вместо върховия 855, ще се продава в две версии - с 6 и с 8 гигабайта RAM памет (и 128 и 256 GB флаш памет съответно). Впечатлява с батерия - 5260 милиамперчаса, и голям дисхлей - 6,47-инчов FHD+ с технологията AMOLED. И цената му е на смартфон от среден клас - едва 400 долара за базовия модел.

Но магията се крие в сензора на широкоъгълната камера на смартфона, разработен от Samsung заедно с Xiaomi. Той е 1/1.33 инча, което е повече от много флагмани, така че и реалният размер на пикселите не е малък.

Големият сензор позволява и от х10 до х50 комбинирано приближение. В добавка камерата има стабилизация на образа по 4 оси, камерата може да записва видео и в 4К, както и забавен каданс до 960 кадъра в секунда (32 пъти по-бавно от нормално време).

В добавка отзад има още 4 камери - 5-мегапикселов телефото обектив, 12-мегапикселов телефото обектив, 20-мегапикселов ултраширокоъгълен и 2-мегапикселов макро.

И все пак къде е уловката в 108 мегапиксела камера в смартфон? При хубава светлина - няма такава, тестовете на Engadget показват изключително детайлна картина с малко шум. По думите на Xiaomi резолюцията стига за снимка, която да се принтира на билборд с височина на 4 метра.

На тъмно обаче малкият размер на пикселите води до сериозни загуби в детайлите. Това донякъде се компенсира от софтуерната технология на китайския производител - Night Mode 2.0. Но само донякъде.

CC9 Pro е истински камерафон - отзад има дори две светкавици, една по-агресивна LED светлина за общо осветяване и друга, по-мека, за портрети.

Добрата новина е, че новият сензор на Samsung скоро ще се появи и в други устройства.