Двама бивши служители на Туитър и един саудитец бяха обвинени в САЩ, че са шпионирали акаунти в социалната мрежа в полза на Рияд, предадоха Ройтерс и БТА.

Бившите служители на Туитър Али Алзабарах и Ахмад Абуамо и саудитецът Ахмед Алмутаири, за когото следователи твърдят, че е бил съветник по социалните медии на саудитското кралство семейство, са "ровили във вътрешните системи на Туитър, за да се сдобият с лични информации за противници на саудитския режим и за хиляди други потребители" на социалната мрежа.

Това се казва в изявление на федералния прокурор от щата Калифорния Дейвид Андерсън.

Жалбата, разпечатана в Окръжния съд на САЩ в Сан Франциско, разкрива подробна информация за това как служители на Рияд са се опитвали да вербуват служители на социалната медия. 

Сред акаунтите е имало и такъв на популярен журналист с над един милион последователи, както и на други влиятелни критици на саудитското правителство.

Двамата служители на Туитър са били възнаградени с часовник и десетки хиляди долари, прехвърлени през тайни банкови сметки. Те са обвинени, че са действали като агенти на Саудитска Арабия, без да са се регистрирали като такива пред американските власти.

Абуамо е обвинен и във фалшифициране на документи и в лъжествидетелстване, когато е бил разпитван от агенти на ФБР.

Това е първият случай, в който САЩ обвинява Саудитска Арабия за шпионаж в Америка, припомня Асошиейтед прес. Това се случва около година по-късно сред жестокото убийство на журналиста Джамал Кашоги в посолството на Рияд в Истанбул.