Американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия поискаха администрацията на Тръмп да ги информира ако се окаже вярно, че Турция нарушава споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. Според тях тогава трябва да бъдат наложени много строги санкции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Призивът е отправен от републиканските сенатори Линдзи Греъм (един от най-верните съюзници на президента) и Марша Блекбърн и от демократическите сенатори Крис Ван Холън, Ричард Блумънтал и Джейн Шахийн в писмо до американския държавен секретар Майк Помпейо.

Те бурно критикуваха решението на Тръмп да изтегли американските военни части от по-голямата част от Сирия. Това бе възприето като предателство спрямо кюрдските сили, които се сражаваха години наред със САЩ срещу Ислямска държава.

В писмото сенаторите цитират сведения, че турските сили действат извън договорената "зона за сигурност" в Североизточна Сирия и че турски и подкрепяни от тях сили атакуват сирийските кюрди близо до Тал Тамр.

"На няколко пъти президентът Тръмп заплаши да унищожи турската икономика, ако Турция нарушава задълженията си. В съответствие с тази позиция, ние призоваваме администрацията да предприеме бързи мерки, за да бъде приложено споразумението от 17 октомври със строги икономически санкции", казват сенаторите и допълват, че ще продължат с усилията си да прокарат законопроект за санкции в Конгреса.

Като рядък случай на разногласие с президента на САЩ Доналд Тръмп израелският премиер Бенямин Нетаняху предложи хуманитарна помощ на "храбрия кюрдски народ" на 10 октомври (ден след началото на турската офанзива) и добави, че кюрдите в Сирия са изправени пред опасността от етническо прочистване от Турция и сирийските ѝ съюзници.

"Израел получи много молби за помощ, основно от дипломатическо и хуманитарно естество", заяви пред израелския парламент Ципи Хотовели - заместник-външната министърка, цитирана от Ройтерс."Ние се идентифицираме с голямото нещастие на кюрдите и им помагаме по различни канали", допълни тя, без да навлиза в детайли относно естеството на помощта.

Израел поддържа дискретни военни, разузнавателни и бизнес връзки с кюрдите от 60-те години, като гледа на тях като на защита срещу споделени противници. Най-големите сред тези противници днес са спонсорираните от Иран сили, разположени близо до границите на Израел, в това число и в Сирия.

Заместник-външната министърка на Израел подчерта, че страната ѝ наистина има интерес да запази силни кюрдите и други малцинства в Северна Сирия в качеството им на умерени и прозападни елементи.

Според нея евентуалното рухване на кюрдския контрол в Северна Сирия ще укрепи позициите на негативни сили в района, начело с Иран.