Съдийка от Ню Йорк заповяда на Тръмп да изплати два милиона долара за злоупотреба със средства на благотворителната си организация, за да финансира президентската си кампания през 2016 г., съобщи Би Би Си.

Фондацията "Доналд Дж. Тръмп" затвори през 2018 г., след като прокурори съобщиха, че тя е "малко повече от чекова книжка" за интересите на Тръмп.

Съдийката Салиан Скарпула отсъди, че благотворителни организации не бива да се използват за политически цели и че лично Тръмп трябва да плати парите.

"Нареждам на г-н Тръмп да плати 2 милиона долара без лихва като компенсация за нарушаване на задълженията на попечителя", се казва в решението.

Предназначени за ветерани пари са били използвани в първичните избори в Айова (първи щат) през 2016 г., съобщи Скапъла.

Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп, които също бяха директори на Фондация Тръмп, са принудени да преминат обучение „за задълженията на служители и директори на благотворителни организации“, заяви главната прокурорка на Ню Йорк Летисия Джеймс.


Плащането е окончателното разрешаване на дело, заведено от държавните прокурори.

Страните вече бяха постигнали споразумение за уреждане на делото, без да водят процес, а изплащането на обезщетение беше оставено на преценката на съдията.

Тръмп и адвокатите му настояват, че делото е политически мотивирано и обвиняват "мръсните демократи от Ню Йорк" за това, че "правят всичко възможно, за да ме съдят".