​​​​​​Половината британци не вярват, че Обединеното кралство ще съществува след 10 години. Това е заключението от изследване на агенцията "Ипсос МОРИ" от 19 октомври, публикувано на сайта на организацията.

Изследователите посочват, че се наблюдава ръст със 7 процента от 2014 г. 

Преди 5 години 45 процента от гражданите на Великобритания са смятали, че интегритетът на страната ще бъде съхранен след 10 години. Днес те са едва 29 на сто.

Британците обаче са несигурни и за по-близкото бъдеще на Обединеното кралство - 42 процента твърдят, че то ще съществува след 5 години, докато 44 процента са на противоположното мнение.

През 2014 г. 61 процента са били сигурни, че Великобритания ще оцелее през следващите 5 години, докато скептиците са били 27 на сто.

Поддръжниците на Консервативната партия са по-уверени за бъдещето на съюза, отколкото лейбъристите и либералните демократи.

Сътресенията в рамките на кралството се дължат на резултата от референдума през 2016 г. - Англия и Уелс гласуваха да напуснат ЕС, но Шотландия и Северна Ирландия предпочетоха да останат.

Докато Великобритания се подготвя за предсрочни избори на 12 декември и приближаващата в началото на следващата година поредна дата за "Брекзит" (31 януари 2020 г.), започва да се наблюдава повишаване на сепаратистките настроения в Шотландия и призивите за обединение на Северна Ирландия с Република Ирландия.