Руската инвестиционна банка VBT обяви днес в официално съобщение, че нейната дъщерна компания VTB Capital е продала целия си дял в най-големия телекомуникационен оператор в България Vivacom на британската United Group. Това на практика е поредно потвърждение за сделката, която се оценява на около 1,2 млрд. евро или малко над 1,3 млрд. долара. 

VTB Capital и българският бизнесмен Спас Русев поеха контрола върху компанията през 2015 година. Тогава сделката беше оценена на малко над 330 млн. евро, което означава, че печалбата към момента е равна на 4 пъти повече. 

"Заедно с нашите съинвеститори и новото управление на компанията успяхме да увеличим значително стойността на Vivacom и така дружеството да запази водещите си позиции на българския пазар, което спомогна за генериране на силен интерес към този актив", пишат от VTB.

В съобщение още се споменява, че купувачът - United Partners, е утвърден участник на пазара на медии и телекомуникации в Югоизточна Европа, а придобиването на Vivacom отново щяло да подчертае водещите пазарни позиции на българския оператор и да разкрие обещаващи перспективи. 

"Уверени сме, че компанията ще продължи своя устойчив растеж при новата собственост", завършват от VTB. 

Припомняме, че новината за продажбата се очакваше от няколко месеца, но бе потвърдена официално едва миналата седмица. "United Group", която бе сформирана официално през 2012 година, оперира с телекомуникационни платформи и медии на Балканите. През 2018-а компанията беше закупена от британския инвестиционен фонд BC Partners. С тази придобивка купувачът, който вече оперира във всички страни от бивша Югославия, ще навлезе и в България.

United Group, която бе сформирана официално през 2012 година, оперира с телекомуникационни платформи и медии на Балканите. През 2018-а компанията беше закупена от британския инвестиционен фонд BC Partners. С тази придобивка купувачът, който вече оперира във всички страни от бивша Югославия, ще навлезе и в България.

Продажбата ще отбележи шестия път, когато Vivacom сменя своя собственик, след като беше приватизирана от българската държава през 2004 година.