Безпрецедентна ситуация с политически характер и опит за намеса в изборния процес.

Така адвокатката на избрания за четвърти път за кмет на Несебър Николай Димитров Ина Лулчева коментира в сутрешния блок на бТВ факта, че той все още е в ареста, а вчера бе конвоиран с белезници до морския град, за да положи клетва като градоначалник. Както е известно, държавното обвинение го държи отговорен за организиране на престъпна група за купуване на гласове. Димитров и още няколко участници в местните избори бяха арестувани няколко дни преди първия тур. В ареста или не – тогава той бе преизбран за кмет. Но неизменно остава зад решетките.

Според Лулчева няма пречка Димитров да изпълнява служебните си задължение дори от ареста. Коментара си тя направи по повод тълкуванията от последните дни, базирани на закона – че, ако длъжностното лице не изпълнява задълженията си за шест месеца, то може да бъде отстранено.

„Въпросът с отстраняването ужасно ме озадачава. Прокуратурата не е тази, която трябва да регулира нашите професионални задължения – тя не може да преценява изпълняваме ли си задълженията и да ни отстранява. Той е обвинен за престъпления не в качеството си на кмет и изборите са приключили“, посочи защитничката.

Както и вчера, и днес тя изтъкна, че не спецсъдът и съответно спецпрокуратурата са компетентни да се занимават с казуса „Димитров“, а окръжните и районните магистрати. 

„Такива дела (за купуване на гласове) са водени много, има и решение на Конституционния съд по определяне на компетентността на спецсъда. Този орган е некомпетентен.  Така че всичко е безпрецедентно“, посочи Лулчева и цитира Решение № 10 от 2011 година, с което се определяха функциите на новия съдебен орган.

„За първи път в демократичната история на България при множеството говорене за купуване на гласове, за първи път тази година спецпрокуратурата проявява активност“, продължи тя.

И изведе извод:

„Причината за мен не е свързана с прилагане на правото. И в момента се водят дела за купуване на гласове и това е единственото в спецсъда и прокуратура, за да е сигурно, че ще бъде задържан и няма да бъде пуснат.

Това дело има политически характер. Наричам го опит за намеса в изборите. Интересно е, че след изборите неуспелите бяха освободени. Останаха в ареста само двамата, които са спечелили.“

Лулчева разказа и как свидетел срещу Димитров всъщност е човекът, организирал купуване на гласове – плащал на хора, правел списъци и т.н. Този свидетел не се познавал с новия стар кмет, но разказал как той организирал контролиран вот чрез трето лице:

„Този човек (Димитров) го държат в ареста, защото един свидетел казал, че през август друг свидетел казал: „ще ми съдействаш ли за купуване на гласове, ти си се разбрал с първия, че ще работиш с нас“. Свидетелят отишъл в ДАНС, но каквото и да е станало – няма СРС, проследяване и пр.

После този свидетел започва да подготвя хора за купуване на гласове. И накрая той е свидетел, а останалите са обвиняеми. Извън неговите думи няма абсолютно нищо. Той е убеждавал хората, раздавал пари на хората. Николай Димитров не е общувал с него.“