Протестите срещу социалното неравенство в Чили не спират вече 26 дни. Вчера в цялата страна се състояха многохилядни митинги, а страната бе парализирана и от национална стачка, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Демонстрантите настояват за незабавни и всеобхватни реформи, които да предвиждат повишаване на минималното заплащане, по-достъпно лечение и нова конституция. Във вчерашните акции участваха около 200 000 души.

Президентът Себастиан Пинера обяви в неделя планове за промяна на конституцията, която е от времето на диктатора Аугусто Пиночет. Чилийците обаче искат да играят по-съществена роля във формулирането на основния закон.

Те настояват за свикване на конституционно събрание, което да направи промените,а консервативните управляващи партии предпочитат дебат в парламента, при който ще има нужда от широк консенсус, за да се приеме нова конституция.

Протестите се отразяват зле на икономиката и вчера чилийската валута - песото, се обезцени спрямо долара до най-ниското си равнище от 1990 г. - 780 песо за 1 долар. Преди кризата курсът бе 710 песо за долар.

Правителството преразгледа прогнозите си за растежа за тази година и от 2,6 на сто ги свали на 2 на сто.