Унгария прие да изплати глоба в размер на 500 милиарда форинти (1,65 милиарда долара) за лошото управление на средства, получавани от ЕС, предаде Ройтерс.

Детайли по наказанието бяха изложени в документ, подготвен от еврокомисаря за европейската политика на съседство и разширяване за заседание на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Документът бе публикуван на сайта на комисията след срещата. От него се вижда, че Унгария се е съгласила на 10-процентово съкращение на финансирането от европейски фондове заради лошото им управление в периода на 7-годишния бюджет на ЕС (2014-2020 г.).

Наказанието се равнява на 2 процента от брутния вътрешен продукт на Унгария за една година.

Орбан многократно влезе в остри разпри с европейските институции и отделни държави членки по темата за нарушаване на върховенството на закона и използването на европейските фондове от Будапеща.

Той отхвърля обвиненията, че правителството е ограничило разделението на властите в Унгария и се изсмя, когато бе предложено да се обвърже спазването на демократическите принципи с изплащането на еврофондове.