Русия днес обвини Вашингтон, че преследва нейни граждани по целия свят и заяви, че е отправила официална дипломатическа протестна нота, след като Израел екстрадира руски гражданин в САЩ, където ще му бъдат предявени обвинения за кибер престъпления, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американското министерство на правосъдието заяви вчера в изявление, че 29-годишният Алексей Бурков е пристигнал в САЩ и за пръв път ще застане пред съда, благодарение на сътрудничеството с Израел, където е бил задържан през 2015 г.

Бурков е обвинен за множество престъпления, включително киберизмами, хакерство, кражба на самоличност и пране на пари, се казва в изявлението. Заподозреният, който отрича да е извършил нещо нередно, може да получи присъда от десетки години затвор, ако бъде признат за виновен и няколко години се опитваше да осуети опитите на САЩ за неговата екстрадиция.
Бурков, които казва, че е специалист по компютърна сигурност е обвинен в поддържането на сайта "Кардпланет", чрез който продавал номера на дебитни и кредитни карти, много от които били откраднати чрез хакерски методи от американски граждани, съобщи министерството на правосъдието на САЩ.

С откраднатите данни, които засягат повече от 150 000 хакнати платежни карти, са направени покупки на стойност 20 млн. долара от американски кредитни карти. Бурков е обвинен още и за поддържане на онлайн платформа, в която елитни хакери са купували и продавали крадени стоки и услуги.

Руското посолство в САЩ осъди екстрадицията му в изявление, публикувано днес в социалните медии, посочва Ройтерс.