Дания обяви, че затваря границата си с Швеция и връща контрола след десетилетия свободно движение между двете. Причината е необяснимата вълна от насилие в съседката й, която предизвика и обявяването на извънредно положение за полицията.

Шведската полиция работи в условията на извънредна ситуация, след като тази седмица в кафене в центъра на столицата бе застрелян 15-годишен младеж. От две години страната  е разтърсвана от серия взривове и убийствата на гангстери, като най-вероятно става дума за война между наркокланове.

Последният взрив бе в петък в Малмьо – там една бомба избухна на стълбите в жилищна кооперация, а друга – в блок.

Вече няма седмица, в която да не избухват взривове и цяло чудо е, че засега почти няма пострадали странични граждани. С изключение на убийството на млада лекарка, което разтърси цялата страна. Приятелката на бивш гангстер, опитал се да излезе от престъпните кланове, бе застреляна с пет куршума в тила посред бял ден на улицата в Малмьо през август, докато в ръцете си държеше бебето си.

Само ден след избухването на двете бомби в Малмьо бе взривен автомобил, пак там, а неизвестни разстреляха и 15-годишното дете. Последното убийство бе капката, която преля чашата и полицията свика извънредна комисия, която да разследва гангстерската престъпност. Спецзвеното ще действа първоначално 6 месеца. Такова спецзвено досега полицията бе свиквала само след терористичния атентат в Стокхолм през 2017 година. Специалисти смятат, че в Швеция в момента престъпници имат запаси от експлозиви, каквито има само в Афганистан.

Гангстерската война, която започна преди две години и бе феномен само в гетата, вече е ежедневие и в кварталите на средната класа. Допреди две години наркодилърите си разчистваха сметките, използвайки предимно огнестрелно оръжие, но през последните седмици масово включват и бомби – кат оизнудване или заплаха.

„Такава честота на експлозии няма другаде в Европа и е непозната от войната насам“, смята експертът Генрик Хегстрьом.

Полицията в Швеция очевидно е безсилна да се справи с този проблем. Ако при престъпността извън гангстерската война тя успява да разкрие 9 от 10 убийства, то престъпленията в клановете почти никога не биват разплитани.

В Малмьо през последните 8 години има 38 убийства на гангстери и само 6 от тях са разкрити от полицията. Основна причина за това е, че полицията в Швеция няма никакъв достъп до гангстерите. В повечето случаи те са шведски граждани, но от семейства с миграционен произход и са второ или трето поколение шведи.

Гангстерската война отдавна има и политически последствия. Медиите обявиха полицията и властите в неспособност да решат кризата, а крайнодесните се радват на все по-голямо одобрение. Те поискаха и да се гласува вот на недоверие срещу министъра на правосъдието Морган Йохансон.