С изложба с редки фотографии и документи бе отбелязана 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Германия в генералното ни консулство в Мюнхен. Документалната изложба съдържа копия на непубликувани архивни документи, фотографии и медийни публикации, отразяващи българско-германските дипломатически отношения от тяхното установяване до наши дни. Първият консул на Германия в освободена България е барон Флориан фон Тилау, който връчва акредитивните си писма на княз Батенберг през 1879 година. Двустранните отношения са активни във всички области, но за задълбочаването им допринася и огромният поток студенти, които завършват висше образование в Германия и се прибират в България.

Изложбата е резултат от проучване, извършено в български и немски архиви и библиотеки, от доцент д-р Емил Иванов, сътрудник в Югоизточноевропейски-български културен институт в Елванген. Изложбата е изработена с партньорското съдействие на Държавна агенция „Архиви“–София, Държавен архив "Кобург", Германския исторически музей–Берлин и ще бъде представена до януари 2020 г. в Баварската държавна библиотека.

Генералният консул Драгомир Димитров и генералният секретар на фондация „Ханс Зайдел“ Оливер Йорг приветстваха над 100 представители на политическите среди, българската общност и консулския корпус в Бавария. Управляващата в Бавария двупартийна коалиция беше представена на политическо ниво от депутатите в Баварския Ландтаг Петра Гутенбергер и Тобиас Готард. На събитието присъстваха и генералните консули на Унгария - доайен на Консулския корпус, на Австрия и на Турция, консулите на Албания и на Косово, почетният консул на Мали, както и Генералният секретар на консулския корпус в Бавария.

Отличия на Министерството на външните работи на изявени личности, допринесли за развитието на двустранните отношения и за утвърждаване на положителния образ на България във федералните провинции Бавария и в Баден Вюртемберг връчи генералният консул Драгомир Димитров. Отличени бяха професор Урсула Менле, председател на фондация „Ханс Зайдел“ и Карл Хилзенбек, дългогодишен кмет на гр. Елванген. Те получиха Златна лаврова клонка. Българите Димитрина Ланг – председател на Съвета по миграция в Мюнхен, и Пламен Петков, ръководител на фолклорния ансамбъл „Лазарка“, получиха  Почетна грамота на Министъра на външните работи.

За цялостния си принос към подпомагане на демократичните реформи в България, с юбилеен медал „140 г. българска дипломатическа служба“, беше отличена фондация „Ханс Зайдел“.