Има рискове транзитът на руски газ през Украйна към Европа да бъде прекъснат.

За това предупреди руският президент Владимир Путин, съобщава Ройтерс. 

Както е известно, сделката за транзит на газ между Русия и Украйна изтича на 31 декември и към момента не е ясно как ще бъде удължена и дали. Всички преговори досега не дават резултат, като Европейската комисия настоява за нов 10-годишен контракт с фиксирани минимални количества газ и с нови цени, определени по нова методология. 

Москва вече заяви, че може да обмисли прекратяването на краткосрочна сделка с Киев, тъй като има нужда от време за завършване на проектите за тръбопроводи, заобикалящи Украйна. Става въпрос за "Турски поток" (който минава и през България) и "Северен поток". Плановете за завършване на тези алтернативни трасета до края на годината обаче няма да се осъществят. Затова и въпросът с продължаването на договора с Украйна е в изходна позиция.

В изявлението си руският президент дава да се разбере, че "рискът" за доставките се криел в исковете, отправени срещу руския "Газпром" от украинския държавен енергиен гигант "Нафтогаз". Те само влошавали ситуацията.

Москва отдавна иска Киев да оттегли претенциите си да получи 2,5 милиарда долара заради монополното положение на руския газов гигант в изпълнение на решението на международния арбитраж. Както и да поднови директната покупка на газ, прекратена с анексирането на Крим.

"Готови сме да работим с Украйна по нашия транзит на газ към нея и по директните доставки на цени, които биха били по-ниски от това, което плаща за руски газ, изпратен обратно от Европа, посочва обаче Путин. - Русия е готова да намали цената за директните доставки на газ за Украйна с до 25 на сто."

"Ние им казахме, че дори и да ги доставим директно, можем да си позволим намаление на цената с 20 процента, дори 25 процента", допълва руският президент.

България: Бързайте

Неотдавна българският енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че България преговаря със строителя на разклонението на "Турски поток" през страната - саудитската компания "Аркад", за ускорено изграждане на газопровода. Според актуализираната енергийна стратегия срокът за изграждане на тръбата бе 1 януари 2020 г. По думите на министърката обаче имало обективно забавяне заради обжалванията по обществената поръчка за избор на изпълнител от страна на двата консорциума, които участваха в търга.

 

Това, което министърката не спомена, бе, че до обжалвания се стигна, защото държавната компания "Булгартрансгаз", след като веднъж бе избрала за изпълнител на проекта "Аркад", реши да смени решението си и да предпочете консорциума с руско участие. Именно заради това се стигна до обжалване от саудитците. КЗК и съдът обаче отказаха на "Булгартрансгаз" да подпише договор с втория в класирането. Последва обжалване от този консорциум, който бе специално създаден за обществената поръчка. "Руският" участник в него - свързан с руската "Тръбопроводна металургична компания" (ТМК) - обаче се отказа от жалбата.

В договора, подписан на 18 септември тази година, който е на стойност от 1,1 млрд. евро, е заложено 474-километровото трасе между границите ни с Турция и Сърбия. Строежът трябва да се завърши за срок от общо 615 календарни дни от датата на сключването на договора. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 км.