Министърът на културата на Русия Владимир Медински отправи критика към медиите заради „прекаленото осветяване” на историята с убийството на докторантката от Санктпетербургския държавен университет (СПДУ) Анастасия Ешченко от доцент Олег Соколов, съобщава агенция „Интерфакс”.

В нощта на 8 срещу 9 ноември историк с международна известност от Санктпетербургския държавен университет (СПДУ) е задържан по подозрение в убийство. Доц. Олег Соколов - един от основателите на движението за военноисторически възстановки в Русия, специалист по военна история на Франция и Наполеоновите войни, кавалер на френския орден на Почетния легион – е заловен при опит да изхвърли в реката пакет с отрязани женски ръце. В дома му е открито разчлененото тяло на млада жена, която се оказа неговата приятелка.

Солоков в съда по време на гледането на искането му за пускане под гаранция.

„Вместо да раздухвате това, което не трябва, по-добре да пишете за проблемите на културата – каза Медински пред журналистите на Петербургския международен културен форум в четвъртък, в отговор на въпроса дали познава Соколов. – Жалко е, когато медиите се занимават с такива глупости и мръсотии.“

Медиите обаче продължават да осветяват случая, не само защото интересът на читателите е голям, а и защото не спират да излизат различни факти и обстоятелства, които е добре да се знаят - например заподозреният доц. Соколов се оказа приятел на министър Медински.

Междувременно в социалните мрежи започна странна кампания в защита на историка убиец (още не е осъден, но си призна) и много негови бивши студенти предполагат, че това е благодарение на връзките му в Университета, в Руското военно-историческо общество и познанствата му с хора на високи постове. Сега те предполагат, че Соколов или ще бъде изпратен на лечение, или ще получи минимална присъда, съобщава руската секция на Би Би Си.

Една от бившите му студентки твърди, че историкът не умеел да контролира агресията си и особено в нетрезво състояние да си до него било „неприятно и страшно”. Според нея никой от хората около него не бил изненадан, че Соколов може да убие човек в пристъп на гняв.

„Шокирани сме от факта, че той я е разчленил, но не и от това, че е бил в състояние да убие човек“, казва тя.

Доцент Соколов обичал да повтаря, че жените стареят, а студентките трети курс – никога.

Друг негов студент коментира, че у Соколов „франкофилията се е съчетавала много странно с руски патриотизъм от най-агресивен тип”.

През февруари 2018-а доцент Соколов е станал обект на политическа шега. Шегаджиите му позвънили уж от президентската администрация с предложение да стане доверено лице (застъпник) на Владимир Путин в предизборната кампания. Соколов с радост се съгласил и подчертал, че подкрепя руския президент и вярва, че е направил всичко правилно в Крим. Шегаджиите го поканили да изнесе реч в подкрепа на президента, историкът приел с радост, но се оплакал, че поради бюрократични пречки все още не е станал доктор на науките и подхвърлил, че би било по-авторитетно, ако говори в подкрепа на Путин като доктор на науките и професор, а не като доцент и кандидат.

В своите връзки и заигравки със студентките Соколов не се различавал от колегите си. По спомени на випускници, в историческия факултет отдавна всички били свикнали да виждат как преподаватели се целуват със студентки на стълбите пред университета – те са пълнолетни хора, това си е нормално – смятали мнозина. Мисълта, че студентките са в зависимо положение от преподавателите, хрумвала на малцина.

В сряда вечерта по радио „Эхо Москвы” известният водещ Александър Невзоров съобщи, че „популярността на питерския разчленител Соколов, измерена в руската търсачка „Яндекс” и в „Гугъл” е превишила точно 6 пъти популярността на Владимир Путин” и се запита какво ли би се случило, ако тази неделя в Русия имаше президентски избори.

Невзоров препоръча на затворническите власти да не връщат на Соколов очилата му (той искал да чете книги в ареста), за да не използва парче счупена стъкло и прекъсне „великото питерско шоу „Наполеон-разчленител” на най-интересното място, защото цялата страна чака продължението на този адски сериал.

„Меки контактни лещи – а не очила”, посъветва водещият.

Любимото занимание за доц. Олег Соколов, специалист по Наполеон, било реконструкции на военни битки. В тази връзка Невзоров коментира:

„Мога да кажа, че реконструкциите на сражения – това е може би най-изтънчената лъжа за войната, много опасна и гнусна подмяна. Защото какво е войната? Това е воня, гной, въшки и дизинтерия. Това са операции без упойка, когато режат с трион натрошените крака на крещящи хора в калта под храсталака. Това са трупове, сълзи и масово насилие. Това е войната – а не месингови копчета, еполети и люлеещи се пера над триъгълни шапки. И когато се опитват да заменят истинската война с доста хубава романтична картинка, това е колосална лъжа.“

В радиопредаването съобщиха и последната новост от разследването – в главата на жертвата са били открити 4 куршума и изглежда твърде вероятно по време на смъртта си тя да е спяла, което поставя под въпрос обясненията на заподозрения, че е извършил убийството в състояние на афект по време на кавга.

"Площад Славейков"