Американският президент Доналд Тръмп днес защити вероятния си съперник за поста в изборите догодина, демократа Джо Байдън, от севернокорейската държавна информационна агенция, която го нарече "краставо куче".

"Джо Байдън може да е заспал и бавен, но той не е краставо куче. Всъщност той е нещо малко по-добро", написа Тръмп в туитър.

По-рано севернокорейската агенция КЦТА обвини Байдън, вицепрезидент на предшественика на Тръмп Барак Обама, "че е имал наглостта да се осмели да охули нашето висше ръководство", без да уточни как точно съперникът на Тръмп е направил това.

"Крастави кучета като Байдън могат да навредят на много хора, ако им се позволи да тичат наоколо", написа агенцията. "Те трябва да бъдат бити до смърт с пръчка".

 

 

Размяната на реплики идва, докато САЩ се опитват да възстановят прекъснатите преговори по севернокорейската ядрена програма и за целта отмениха редовните си годишни военновъздушни учения с Южна Корея. Северът ги заклеймява като репетиция за нахлуване.

Байдън още се бори за номинацията на демократите за техен кандидат президент. Негов лозунг, свързан с външната политика, изглежда е презизвикал гнева на Пхенян: "диктатори и тирани биват хвалени, а съюзниците ни - изтиквани встрани".

Обръщайки се към Ким като "Господин председателю", Тръмп написа в туитър:

“Аз съм единственият, който може да ви заведе там, където трябва да бъдете. Трябва да действате бързо, да направите сделката. Доскоро!"

Северна Корея отвърна на туита на Тръмп, че няма интерес към нови срещи с Тръмп, освен ако получи нещо съществено в замяна, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Северна Корея не се интересува от самоцелна среща на върха, се казва в изявление на съветника във външното министерство Ким Ге Гван.

"Ако САЩ наистина не искат да се откажат от диалога си с нас, трябва да вземат решение за промяна на враждебната си политика, в която ни разглеждат като враг", се казва в изявлението, публикувано от КЦТА.

Заместник-външният министър на КНДР Чхое Сун-хуей замина днес за Русия, съобщи руското посолство в Пхенян, цитирано от Ройтерс.

Японската агенция Киодо допуска, че цел на тази визита е обсъждане на усилията по постигане на споразумение между Северна Корея и САЩ по ядрената програма на Пхенян.