България все още не иска да се раздели с външните тоалетни, сочат сравнителните данни на Евростат за 2018 г., публикувани във вторник по случай Международния ден на WC-то.

15,3 на сто от българите нямат тоалетна вътре в домовете си. Средният процент за страните членки на ЕС е 2,1 на сто. Тенденцията е положителна - през 2010 г. са били с 1,1 на сто повече. В посока към намаляване на външните нужници се движи и България. През 2007 г., когато страната ни става член на ЕС, една трета от българите са били без тоалетна в дома си. 

Единственото ни "успокоение" е, че процентите в съседна Румъния са още по-внушителни. През 2007 г . - 44,5%. През 2018 г . са намалели до 27,7 на сто.

Сравнително висок е процентът на хората без тоалетни в домовете си и в трите балтийски държави. В Литва това са 10,6 на сто, в Латвия - 9,9%, в Естония - 5,3 на сто.

А в Швеция са нула (0)%.

Колкото и забавно да звучи, Световният ден на тоалетната е обявен от ООН със специална резолюция през 2001 г. като замисълът е да се насочи вниманието към един сериозен проблем - липсата на достъп до канализация и саниторно-технически средства. Това от своя страна е предпоставка за развитието на тежки болести, епидемии, нисък стандарт на живот и увеличена смъртност.

Всяка година Денят на тоалетната е посветен на дадена тема. През 2019 година мотото е "Да не изоставяме никого", като идеята е никой да не бъде лишен от достъп до безопасни тоалетни.

От ООН отбелязват, че близо 60 процента от световното население  - около 4,2 милиарда души, или нямат тоалетни вкъщи, или санитарните помещения не са оборудвани с канализация. Достъп до основни санитарни условия имат 74 процента от населението на Земята (5,5 милиарда души).

В световен мащаб около 80 процента от фекалните води попадат обратно в екосистемите без каквато и да било обработка или вторично използване. Едва 39 процента от глобалното население  или около 2,9 милиарда души, са обезпечени с адекватното санитарно обслужване, при което фекалните води подлежат на безопасна обработка, пише БТА.

По данни на ООН подобряването на санитарното обслужване заедно с осигуряването на безопасна питейна вода, може да предотврати в планетарен мащаб всяка година около 842 хиляди смъртни случая.

Една трета от училищата по света не са оборудвани с тоалетни. Около 900 милиона ученици нямат възможност дори да си измият ръцете, след ползването на WC.

През 2600 години пр.Хр. е била използвана първата седяща тоалетна от шумерска кралица. В Древен Египет свидетелства за съществуването на седящи тоалетни е имало от 2100 г. пр.Хр. В Древна Индия канализация е съществувала още през третото хилядолетие пр.Хр., а двуетажни и триетажни къщи в Мохенджо Даро са имали отделни помещения за тоалетна.

Първите обществени тоалетни са се появили в Древния Рим в периода на управлението на император Веспасиан /69-79 година/.