Нормална практика навсякъде по света е най-голямата партия да излъчи свой председател, а в България се е наложило да се гледа на този избор политически и да се показва "опозиционност". Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в ефира на БНТ.

Преди седмица той бе избран отново на поста с гласовете на ГЕРБ, ВМРО, "Атака" и един неизвестен, който по просто изчисление (другите гласове отидоха за кандидати на съответните партии) по всяка вероятност е независимият Борис Бонев. Вотът обаче бе таен, а Бонев отказа да обяви как е гласувал, въпреки обещанията си да бъде прозрачен с това как гласува в СОС.

Герджиков защити Бонев:

"За мен интригата, която специално ДБ се опитват да спретнат на г-н Бонев във връзка с моя избор на председател е енкоректна и несправедлива", отбеляза той. "Ако …той вотът е таен, но ако гн-Бонев ме е подкрепил, той е отказал да влезе в това политическо клише."

А на въпрос какво мисли за амбицията на Бонев да стане зам.-председател на СОС, нещо, което в момента правилника не позволява (но му предстои промяна), Герджиков заяви:

"Г-н Бонев трябва да стане зам.-председател, по простата причина, че хората, които са гласували за него, трябва да получат адекватно представителство."

Бонев получи над 42 хил. гласа, или 10,68% от вота за общински съвет в София. Подобен резултат би вкарал 6-7 съветници от партийна листа, но тъй като той бе независим кандидат на гражданската организация "Спаси София", влезе единствено той.

На въпрос защо не показват такова желание за съвместна работа в комисиите на Столичния общински съвет, от които 11 са председателствани от ГЕРБ, а две - от ВМРО, Герджиков разкри:

"Демократична България" изрично на председателски съвет оповестиха, че не желаят председателски позиции. БСП също. А "Демократична България" и зам.-председатели не поискаха. Те възприемат политиката като футболен мач между Левски и ЦСКА, много желатя да се позиционират като поозиция и до не поемат отговорност за управлението. Надявам се по време на мандата да станат по-конструктивни."