БСП ще предложи увеличаване на субсидията на партиите, намалена тази година на 1 лев на глас, до 8 лева на глас. Причината - ГЕРБ я намалили, за да ограничат свободата на словото и неудобните журналисти.

Александър Симов от левицата свърза заплахата на финансовия министър Владислав Горанов към журналистка от партийната БСТВ с парите за партиите. Преди дни финансовият министър каза на репортерка, че може да остане без работа, тъй като БСП трябва да връщат надвзета партийна субсидия. 

"Това не е просто инцидент на изпуснати нерви, това не е просто някакъв случаен епизод от безобразното поведение на Горанов. Това е целенасочено поведение на ГЕРБ към свободните журналисти и свободата на словото по принцип, тъй като не е изолиран случай", заяви Симов. 

И припомни заплахите на някогашния депутат от ГЕРБ Антон Тодоров в ефира на Нова телевизия, както и реплики на премиера Борисов, че следи карикатурист на в. "Сега".

Симов определи отношението на Горанов към "моята колежка Нора Стоичкова" като граничещ с това на "комендант на концлагер към... хората в лагера". Не стана ясно Горанов стрелял ли е по журналистката, или я е затворил в газова камера.

"По принцип подобно отношение не трябва да се толерира, а изразено по този начин то става отвратително и ясно показва, че онова 111-о място по свобода на словото, с което толкова много се срамувам, вече не е заслужено. То изглежда твърде високо за нас", отбеляза той. 

И завърши с изключителната логическа връзка:

"Всъщност за първи път Горанов призна защо управляващите свалиха партийната субсидия. Те не отговарят на някакъв народен зов, не е чуване на народа, цялата идея беше опозицията да бъде поставена на колене, да бъде обезкостена, свободното слово да бъде заглушено, всички неудобни журналисти да бъдат поставени в ъгъла."

 И обяви амбицията на БСП да вдигнат субсидията на 8 лева "в тази връзка". Не изясни обаче как партийната субсидия засяга свободните журналисти и медии.