Министерството на вътрешните работи на Австрия разпространи съобщение, в което се казва, че в родната къща на Адолф Хитлер в Браунау ще се нанесе полицията, предаде БТА. Сградата ще бъде преустроена и за тази цел още през ноември ще бъде обявен европейски архитектурен конкурс.

Спорът за къщата между Република Австрия и собственичката продължи години. След като през 2016 г. парламентът реши да национализира сградата, собственичката оспори както решението, така и размера на обезщетението. През август Върховният съд отхвърли окончателно жалбата на тъжителката.

С това беше открит пътят за определяне на ново предназначение на сградата. В бъдеще там ще се настанят районната полицейска служба и полицейският инспекторат.

Според думите на министъра на вътрешните работи Волфганг Пешорн това ще представлява категоричен знак за окончателно скъсване със спомена за националсоциализма.

Конкурсните работи за необходимото архитектурно преустройство ще бъдат оценявани от независимо експертно жури, което освен архитекти включва и представители на град Браунау, на Федералната служба по недвижими имоти и на други федерални институции. Очаква се резултатът от конкурса да бъде обявен в първата половина на 2020 година.