Социалните работници ще излязат в едночасова предупредителна стачка следващата сряда - на 27 ноември. Исканията на специалистите са за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд. 

Общият брой на работещите в системата е около 3 000 души. Те на практика отговарят за едни от най-тежките групи в обществото - децата в риск, хората с увреждания и тези с много ниски доходи. Въпреки това - основната заплата на служител без опит е 650 лв., а средната - 800 лв., дори за тези с висше образование и дългогодишен опит.

Така на 27 ноември специалистите ще поискат минимум повишение с поне 40%, както и елементарно подобряване на материалната база и условията на труд. 

"Млади кадри нямаме. Като ми виждате бялата коса, оредяла - такива останахме. Системата е такава, че тя се обезкървява", обяснява пред бТВ Олег Дойчинов, който е социален работник и отговаря за подкрепа на хората с увреждания. 

Вчера стана ясно, че социалният министър Бисер Петков е поискал допълнителни 5 млн. лв. за бюджета на министерството за 2020 година, за да се увеличат заплатите поне с 15%. Към момента обаче идеята не е одобрена от финансовия министър Владислав Горанов.

"Идват хора, които искат да вършат тази работа. И след 1 месец напускат, те не издържат. Не виждат шанс за кариерно развитие, за по-висока заплата", отговаря и Кремена Атанасова - зам.-председател на синдикат за административните  служители към КТ "Подкрепа".