Действащият и бъдещият главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев тази сутрин са на спешна среща с кмета на Перник Станислав Владимиров заради водната криза. Срещата е в Съдебната палата, допълват от пресцентъра на държавното обвинение.

Градоначалникът още в първите дни от мандата си сезира прокуратурата за критичното състояние на язовир "Студена" и настоя за проверка има ли отговорни за източването му. Перник е във воден режим от понеделник, а гражданите протестират. 

Преди ден бе уволнен шефът на местното ВиК след посещение в града на зам. регионалния министър Николай Нанков.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник главният прокурор Иван Гешев информираха кмета на гр. Перник Станислав Владимиров за предприетите от ПРБ действия. Възложена е проверка на МРРБ и МОСВ по отношение на язовир "Студена" – собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управлението на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и др., съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

В Окръжна прокуратура–Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване „длъжностни престъпления“.

 

Междувременно правителствената информационна служба съобщи, че Министерският съвет ще отпусне 2,7 млн. лв. на община Перник за проект, свързан с реконструкцията на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села. Решението е взето след среща на премиера Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров, на която са присъствали още министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

"Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията", пише в решението на МС. 

Въпросните утаители, за които се отпускат парите, пък щели да гарантират качеството на питайната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места. 

Досега официалните обяснения на местните институции за водната криза са свързани предимно със сушата и с големите загуби на вода заради старата водопреносна мрежа на града. Според метеоролозите обаче суша тази година не е имало – валежите са в рамките на нормалното. За първи път говори и бившата вече кметица от ГЕРБ Ваня Церовска по случая с водния режим. 

"Аз съм направила твърде много в Перник да има по-добро водоснабдяване и това си личи от всички инвестиции с мое участие", изненадващо заяви тя пред БНТ тази сутрин. 

На фона на ситуацията в града тя се похвали, че по нейно време е проектиран новият воден цикъл. Според нея язовир "Студена" е изключителна държавна собственост и се охранява много специално, затова какво се случва с водата трябва да бъде изяснено след една много щателна проверка. За водния режим допринесла и старата водопреносна мрежа, а върху нея "сериозно влияние оказа и земетресението през 2012 г.", откри Церовска.

Воден режим се налага от ВиК дружеството, а не от кмета, категорична е Церовска. И обясни:

"Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК (тогава Церовска е в отпуск, тъй като бе кандидат за нов кметски мандат на местните избори и бе ангажирана с кампанията - б.р.).

От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от язовира. Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година. Нямам информация дали язовирът е бил източван покрай ремонта."