Руският президент Владимир Путни обеща да продължи развитие на ракета задвижвана с ядрен двигател, която се смята, че е причина за смъртоносен инцидент по-рано тази година, предаде днес Би Би Си.

Седем души загинаха, когато ракетен двигател експлоадира в изпитателен полигон в полярното Бяло море на 8 август.

Отбранителни експерти мислят, че двигателят е бил на крилата ракета с ядрено задвижване.

"Ние със сигурност ще усъвършенстваме това оръжие независимо от всичко", е казал Путин пред вдовиците на загиналите, цитиран от Би Би Си.

Притежанието на "такива уникални технологии", добавил той, е "само по себе си... най-значима и надеждна гаранция за мира на планетата".

Руският лидер говорѝ в четвъртък на церемония в Кремъл, на която бяха наградени посмъртно загиналите и наградите бяха предадени на семействата им.

Путин не уточни за какво оръжие става дума, казвайки само, че "техничските идеи и решения" в проекта са "без еквивалент в света".

Русия досега потвърди само, че по време на инцидента е бил изпитван ядрен двигател.

Имаше също спекулации, че това може да е била противокорабна ракета или подводен дрон с голям обсег, но експерти от Русия и Запада казват, че изпитанията най-вероятно са били свързани с новата ракета 9M730 "Буревестник", наричана от нато "Скайфол" (Skyfall) .

Путин е казвал, че "Буревестник" има "неограничен" обсег.

Тя е предназначена да действа като ответно оръжие след първоначален ядрен удар.