Посланиците на страните членки на ЕС одобриха днес 27-членния състав на Еврокомисията, предложен от председателката й Урсула фон дер Лайен, съобщиха за Клуб Z от финландското председателство.

Това стана на заседание на КОРЕПЕР-II – Комитета на постоянните представители. Те одобриха правно обвързващ текст. Той съдържа между другото списък с имената на еврокомисарите, но не и ресорите им. За какво ще отговарят те - е работа на председателя на ЕК.

Листата не съдържа име на британски кандидат. Обединеното кралство все още не е изпълнило искането на ЕК да излъчи свой комисар. Крайният срок изтича в полунощ.

Приетият днес текст ще бъде предаден на Съвет „Външни работи“ (Развитие), който ще се състои на 25 ноември в Брюксел.Одобрението от страна на Съвета е последната стъпка преди гласуването на новия състав на ЕК, което трябва да стане на пленарна сесия на Европарламента в Страсбург на 27 ноември.

Ако новата Комисия бъде одобрена тогава, тя ще встъпи в длъжност на 1 декември. Въпросът за британския представител ще се обсъжда по-нататък и ще зависи от това кой ще спечели парламентарните избори там на 12 декември. Ако победят консерваторите на премиера Борис Джонсън и той получи подкрепа за плана си за “Брекз0ит“, може да не се наложи на Лондон да номинира свой комисар. В такъв случай Обедиденото кралство ще напусне Съюза на 31 януари 2020 г.