Бойко Борисов, министър-председател на България, нация, дълбоко засегната от широко разпространената корупция, трябва да посети президента Доналд Тръмп в Белия дом в понеделник. Липсата на свобода на пресата в България вероятно не е в дневния ред на техните разговори.

Българската политическа система е доминирана от Борисов и неговата партия. Борисов е на власт почти непрекъснато в България от десет години и няма сериозна политическа опозиция. Междувременно Русия, която продължава да разглежда Балканите като регион на стратегическа конкуренция със Запада, се предполага, че косвено финансира политически партии в цяла Европа.

Липсата на свободни и независими медии в България днес е още едно условие, което подкопава демокрацията в този член на НАТО и Европейския съюз.

Тръмп, американският домакин на Борисов, често се нахвърля срещу легитимната американска преса. Когато прави това, президентът следва модела, използван от няколко настоящи и бивши чуждестранни лидери - като Борисов - за да задушат истината и отчетността на правителствата в техните държави.
Най-агресивният подход е този на Владимир Путин в Русия, за когото се твърди, че използва убийства, сплашване и законни наказания, за да задуши политическата опозиция и пресата.

Някои правителствени лидери в Европа - България и Унгария идват наум - използват или дават възможност за по-изтънчена комбинация от мерки за манипулиране и сплашване на пресата. Най-добре съм запознат със ситуацията в България, където служех като американски посланик. България днес предоставя примери как правителствата и специалните интереси използват редица действия, за да приведат медиите в подчинение.

Консолидирането на медийната собственост във виртуален монопол, контролиран от малка група български олигарси, е една техника. През 2002 г. националната преса в България, притежавана до голяма степен от международни медийни компании, беше сравнително независима и донякъде агресивна при отразяването на държавни злодеяния. Днес независими международни медийни групи няма, заменени в повечето новинарски сектори от местни олигарси и „бизнесмени“, които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система.

Един човек - Делян Пеевски, член на българския парламент, играе главната роля в частните български медии днес. Съобщава се, че държи 80 процента от пазара, включително голям дял от разпространението на печатни новини в страната. Финансирането на местния контрол върху медиите в България е в най-добрия случай icъмнително, но Пеевски и шепа други олигарси могат да притежават или контролират почти всеки основен „частен“ всекидневник и телевизия в България.

Пеевски и свързаните с него използват своите издания в подкрепа на съществуващата структура на политическата власт, която ги защитава. Техните медийни издания дискредитират независими журналисти, политически противници, бизнес конкуренти и атакуват неправителствени организации и активисти, които изискват върховенство на закона, свобода на печата и защитават правата на човека.

Тъй като информационните медии в България често трудно оцеляват финансово, българското правителство, включително това на сегашния премиер Борисов, използва финансирането от ЕС и друго финансиране като средство за създаване на зависимост на публичните медии от финансирането от правителството.

Заплашването на български журналисти е често срещано. По принцип отделните журналисти се самоцензурират, защото знаят, че разследващата журналистика, водеща до излагане на престъпност и корупция, може да доведе до уволнението им от работа, съдебни обвинения в предубеден съд или претърпяване на физическо насилие.

Някои забележително смели български журналисти поеха риска да съобщят истината за корупцията в държавата и големите престъпления, но няколко от тези честни национални и местни журналисти бяха заплашени и нападнати.
Резултатът от потушаването на независимата преса в България изкриви медийния сектор, разруши доверието на обществеността в пресата и създаде национална политическа среда с малко държавна или наказателна отговорност и никаква сериозна опозиция, която да предизвика сегашното правителство.

Упадъкът на свободата на печата в България е добре документиран от „Репортери без граници“, Европейския център за свобода на печата и медиите и други медийни наблюдатели. Но сериозният международен или вътрешен политически натиск върху българското правителство за подобряване на свободата на печата не успя да подобри ситуацията.

Когато Доналд Тръмп използва силата на своята президентска платформа, за да атакува и унижава професионалната, независима преса за поставяне под въпрос на правителствени решения и разкриване на истината за корупцията и провалите на неговото хаотично управление, той по същество си служи с тактики за сплашване на пресата, подобни на някои от използваните в България и Русия. По същия начин, когато главният прокурор на САЩ стане политически функционер, който пази президента от правни рискове, върховенството на закона в САЩ е изложено на опасност. Когато висшите членове на Конгреса и националните телевизионни мрежи стават безспорни защитници на президента и насърчават теориите на конспирацията вместо търсенето на факти, общественият интерес към истината не се обслужва.

България, заедно с няколко други държави, които се стремят към пълна демокрация, са примери за това, което може да се случи, когато успеят програмите за компрометиране на независимата и настъпателна преса. Свободата на печата в САЩ още не е паднала до това ниво, но не благодарение на Доналд Дж. Тръмп, който изглежда би предпочел по-български модел.

______________________________________

* Джеймс У. Пардю е бивш посланик на САЩ в България и офицер от кариерата в армейско разузнаване. Той беше заместник-помощник генерален секретар на НАТО и е автор на „Миротворците: американското лидерство и края на геноцида на Балканите“. Статията е публикувана в The Hill . Заглавието е на Клуб Z.