На 10 октомври малката Пиа получи инжекцията Zolgensma, най-скъпото лекарство в света, след невероятна проява на щедрост от цяла Белгия, която мобилизира и позволи на семейството да събере сумата от 1,9 милиона евро, съобщава валонската медийна група Sudinfo. Днес майка й Елен приветства напредъка на детето си: „Това е истински повратен момент за нас! ".

„Тя движи малко повече краката си. Преди те висяха в края на тялото му като две пръчки без живот. Сега тя има сила и успява да избута нещо назад с краката си. И когато я взема в ръце, ме гледа в очите и се опитва да хване очилата ми. Това са малки стъпки, но ние забелязваме, че тя развива все повече мускулните си възможности “, обяснява тя пред Gazet van Antwerpen.

Родителите на Пиа твърдят, че не са се възползвали от никакъв жест от страна на производителя на лекарството - фармацевтичната фирма Novartis.

Този месец те ще узнаят общата сума, получена от благотворителната операция "Тим Пиа" (Team Pia). Елен и съпругът ѝ също ще разкрият какъв ще бъде излишъкът и за какво искат да го предложат. 

„Искаме да продължим да се борим, още - за Пиа, но за всички останали“, казват те.

С цена 2,1 милиона долара (1,9 милиона евро), новата генна терапия Zolgensma (onasemnogene abeparvovec-xioi) е най-скъпото лекарство в света. Представлява еднократна венозна инжекция, използвана за лечение на деца под 2 години със спинална мускулна атрофия. Произвежда се от AveXis, собственост на фармацевтичния гигант Novartis.