Бразилският "Фламенго" е новият носител на "Копа Либертадорес" - трофеят на турнира, аналог на Шампионската лига за Южна Америка.

Триумфът дойде инфарктно на финала срещу аржентинския "Ривър Плейт" пред 80 хиляди зрители в Лима, Перу - 2:1. Сладко за едните и горчиво за другите.

Рафаел Боре даде аванс на шампиона от миналата година още в 14-ата минута.

В 89-ата Габриел Барбоса изравни. Онези, които очакваха продължения, сбъркаха - отново Барбоса реализира в 90-ата (плюс две) и донесе престижното отличие на клуба от Рио де Жанейро за първи път от 1981 г. насам.

Финалът в Лима не блестеше с качество и предложи малко голови ситуации. Героят Барбоса е преотстъпен на "Фламенго" от "Интер" (Милано).

Преди последния си сигнал реферът вдигна и два червени картона. Езекил Паласиос от "Ривър" изрита без топка съперник и беше изгонен, както и голмайсторът Барбоса заради саркастично ръкопляскане.

Финалът бе изместен от Сантяго в Лима заради социалното напрежение в чилийската столица. За първи път от 1988 г. титлата бе решена с един мач, а не с два, както беше оттогава до миналата година, когато за отличието спориха "Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс" - вечните съперници от Буенос Айрес. 

"Фламенго" е пред спечелване и на титлата на Бразилия, което ще направи сезона за феновете на отбора наистина паметен. Тимът ще играе на Световното клубно първентво през декември в Катар.