Началникът на канцеларията на премиера на Малта Кийт Скембри подаде днес оставка, съобщи пред журналисти министър-председателят Джоузеф Мускат, цитиран от Ройтерс. Оставката идва в момент, когато полицията продължава разследването си за убийството през 2017 г. на журналистка Дафне Каруана Галиция.

Източници от полицията съобщиха, че Скембри й помага в разследването на престъплението, но самият той не пожела да коментира случая.

Шефът на канцеларията на премиера на Малта беше подложен на натиск да подаде оставка заради предполагаеми негови финансови отношения с бизнесмена Йорген Фенек, който бе задържан миналата седмица като заинтересовано лице в рамките на разследването за убийството. Мелвин Теума, който е смятан за посредник в заговора за убийството, вчера беше помилван от президента в замяна на информация, която предостави по случая.

Дафне Каруана Галиция, която бе една от най-известните разследващи журналистки в Малта, беше убита от поставена в колата й бомба на 16 октомври 2017 г., докато напускаше дома си. Убийството й шокира Европа и повдигна въпроси за върховенството на закона в малката средиземноморска държава, посочва Ройтерс.

След като стана ясно, че Скембри е подал оставка, премиерът на Малта каза, че няма намерение и той да подава оставка, предаде Ройтерс.

"Моята роля сега е да осигуря стабилно лидерство на страната. Моята роля е да съм сигурен, че ние се движим напред в тези смутни времена", допълни той.

БТА