"Топлофикация София" е в добро финансово състояние и покрива дълговете си. Това заяви новият директор на дружеството Александър Александров в общинската комисия по бюджет и финанси днес.

"В момента дълговете са 147 милиона лева към "Булгаргаз", които включват 50 милиона лева авансова фактура за ноември. Всички задължения се обслужват редовно, изключвам задълженията, които са в размер на 596 милиона лева към Българския енергиен холдинг. С тях има сключени споразумения за разсрочване и те също се обслужват редовно", обясни Александров пред общинските съветници в столицата.

Той заяви, че миналата седмица например предприятието е погасило 16 млн. лв. от дълга към "Булгаргаз", а пък авансовата част от 500 млн. лв. вероятно ще намалее сериозно, защото е по предвидено предварително количество - т.е. дружеството плаща за повече газ, а ако се окаже, че се нуждае от по-малко, нещо вероятно през по-топлия ноември, парите се връщат като кредит за следващия период.

"Ключът към по-доброто бъдеще на Топлофисация е към производството на повече електроенергия, това е донадената стойност, която може да помогне на дружеството. Диверсификация - веднъж на доставките на газ, и второ чрез РДФ инсталацията за по-евтино гориво", обясни още Александров.

И обяви, че предвижда 10% от природния газ на дружеството да бъдет диверсифициран.

 "Основното трупане на дългове се е случило през тази година заради високите цени на квотите", обясни той, визирайки плащанията за въглеродни емисии.

В добавка предстои изготвяне и на международен конкурс, който да привлече мениджър за осигуряване на инвестицията за модернизация на дружеството. Подобен проект потенциално ще свали и цената на електро- и топлинната енергия сериозно.

Практиката да се работи с частни фирми за покупко-продажбата на електроенергия ще продължи - договорът с тях изтича в средата на 2020 г., но ще бъде удължен. Проблемът е, че прогнозирането на потреблението може да се прави само от висококвалифицирани специалисти, които общинското дружество не може да си позволи.

"Те получават по 10-15 хиляди лева в частните фирми и ние не можем да ги привлечем със заплата от 1200 лева", обясни Валентин Терзийски, член на Надзорния съвет на дружеството.

Не е ясно как точно ще може да си позволи обаче мениджър за чужди инвестиции, следвайки тази логика. Новите прекупвачи ще бъдат избрани с "прозрачен конкурс", заявиха от ръководството на "Топлофикация". 

Дружеството е готово за настоящия отоплителен сезон и той ще протече без проблеми, твърдят те.