Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че сега има повече нужда от съхраняването на НАТО откогато и да било, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Меркел подчерта, че Германия ще изпълни задължението да увеличи военните си разходи до 2030 г.

"В наш интерес е да съхраним НАТО повече от времето на студената война", каза Меркел в германския парламент.

Седмица преди срещата на НАТО в Лондон Меркел произнесе дълга реч пред германските депутати в подкрепа на Алианса, основан през 1949 г. и обявен от френския президент Еманюел Макрон за изпаднал в състояние на "мозъчна смърт", отбелязва Франс прес.

Според Меркел НАТО е организация, която в продължение на 70 години гарантира свободата и мира отчасти благодарение на "нашите американски приятели".

Тя напомни за приноса на НАТО за стабилизирането след края на студената война на Балканите и Афганистан. Във връзка с необходимостта от единство в НАТО Меркел изтъкна, че членството на Турция в НАТО трябва да бъде съхранено.

"Да, Турция е сложен партньор, но членството й в НАТО трябва да бъде запазено вече само по геостратегически причини", категорична бе Меркел. Намирането на политическо решение на конфликта в Сирия е невъзможно без Русия и Турция, подчерта германската лидерка, цитирана от ТАСС.

"Европа засега не може да се защитава сама, ние зависим от трансатлантическия Алианс, важно е да работим за този Алианс и да поемаме повече отговорности", заяви Меркел, която посвети на НАТО съществена част от речта си за федералния бюджет за 2020 г.

Правителството на американския президент Доналд Тръмп често критикува Берлин, че не харчи достатъчно средства за НАТО и военни разходи, припомня агенцията.

Да бъдем единни пред Пекин

Меркел днес също призова страните членки на Европейския съюз да имат единна политика по отношение на Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Една от най-големите опасности, които забелязвам, е, че всеки в Европа води собствена политика по отношение на Китай и че, в крайна сметка, изпращаме съвсем различни сигнали. Това няма да е пагубно за Китай, а за нас в Европа", каза Меркел.

Германската лидерка призова европейските си съюзници да изготвят обща стратегия за мобилната мрежа от пето поколение на фона на подозренията, че световният номер две в сектора, китайската компания "Хуавей" (Huawei), е подозиран в шпионаж в полза на китайското правителство.

Германия, която пък е подозирана в определена благосклонност към Китай, който е основният й търговски партньор, досега се противопоставя на американския натиск да изключи "Хуавей" от процеса по изграждане на германската 5G мрежа, отбелязва Франс прес.

"Не оспорваме факта, че имаме нужда от повишени критерии за сигурност при създаването на 5G мрежата. Трябва обаче да обсъдим това с останалите европейски държави", за да намерим "европейски решения", каза Меркел, която даде идея за създаването на европейска агенция за "сертифициране на 5G".

Меркел подчерта, че е важно нарушенията на човешките права в Китай, като например насилието срещу демонстранти в Хонконг и вкарването на над един милион мюсюлмани в "лагери за превъзпитание", да бъдат критикувани.

Китай е изцяло различна система, "не знам дали отговорът на конкуренция между различни системи - станахме свидетели на това по времето на Студената война - може да е изолацията", изтъкна канцлерката.

Германия трябва да доставя повече оръжия на африкански страни и да не отстъпва този пазар на Русия, Китай и Саудитска Арабия, каза Меркел, цитирана от ТАСС.

"Ако се стремим към укрепване на сигурността и мира в Африка, то, мисля, не можем напълно да се откажем от доставките на оръжия. Не можем сериозно да се занимаваме с подготовка на хора, които да се борят с терористите, само за да им кажем накрая: Откъде ще намерите оръжия, това си е ваша работа", заяви германската канцлерка.