СТРАСБУРГ

„Северна Македония и Албания вероятно заслужават да започнат преговори за присъединяване“, заяви Урсула фон дер Лайен на първата си пресконференция след избирането на оглавяваната от нея Еврокомисия.

Двете държави се надяваха да получат дата за преговори на Европейския съвет през октомври. Това обаче не се случи най-вече заради противопоставянето на Франция.

„Ние изисквахме много от тези две страни и би било нормално в замяна това (започването на преговори – б.р.) да стане. Само че сега трябва да убедим всички страни членки в Съвета. Все пак се радвам, че сложихме на масата за преразглеждане процедурите за присъединяване. Но пък Северна Македония и Албания, към които предявихме определени изисквания и от които поискахме да направят основни промени, заслужават да не променяме правилата насред играта“,  допълни Фон дер Лайен.

Но бе принудена да признае, че Съветът има законното право да поставя въпроси за процедурите по присъединяване и да предвижда евентуална реформа. 

Според Фон дер Лайен е много важно още сега, преди напредването в този процес, да бъдат развити колкото е възможно повече проекти със Скопие и Тирана.

„Така на хората там ще бъде показано, че ги искаме до нас и че няма да спрем да ги каним да се приближават до ЕС“, продължи председателката на Комисията.


 
„Днес успяхме да получим стабилно и широко мнозинство. Затова аз смятам този вот и за вот за промяна на дневния ред“, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Колкото и изненадващо да звучи, нейната комисия получи повече гласове „за“ (461 на брой), отколкото тази на предшественика й Жан-Клод Юнкер през 2014 г. Тогава новоизбраната ЕК бе подкрепена от 423-ма депутати.

Според Фон дер Лайен Европа има уникалния шанс да преживее тази промяна в три области - по-добър климат, дигитализация и геополитическа Комисия. 

„Убедена съм, че миграцията ще остане като явление. Трябва да развием всеобхватен подход към нея - човешки и същевременно ефективен“, каза тя.

Фон дер Лайен смята, че е необходим нов пакт, в който всяка страна членка да покаже солидарност.

На въпрос за новата многогодишната финансова рамка тя отговори, че ЕС има нужда от бюджет, който ще е различен от бюджета от предишните 7 години.

Новата Еврокомисия ще встъпи в длъжност на 1 декември, неделя. Това ще стане на церемония в Брюксел.

А на 2 декември, в първия си работен ден, Урсула фон дер Лайен ще отлети за Мадрид. Тя ще участва в Конференцията на ООН за климата.

На 30 ноември Фон дер Лайен  ще обиколи „Берлемон“ – сградата в Брюксел, в която се намира централата на ЕК и кабинетите на нейните членове. Така тя ще опознае новото си работно място.

След церемонията в неделя новата председателка ще рекара времето си в телефонни разговори с ръководителите на страните от Г-7 и Г-20.