"Ясно е, че това най-малкото е неспазване на политическата заявка, която Фандъкова направи по време на кампанията - че няма да се вдигат данъци."

Така лидерът на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет Методи Лалов коментира днес предложението на столичната кметица за покачване на данъците върху замърсяващите автомобили и придобиване на имущество. 

От ДБ все пак отбелязаха, че идеята да се върви към принцип "който цапа, плаща" по отношение на колите в столицата е добра - стига да е изпълнена правилно. А в случая не е, тъй като увеличението върху колите с екостандарт 4 е с 25%, а тези с екостандарт 3 - едва 10%, допълни Владислав Панев от ПП "Зелените".

Съвсем друго е отношението към идеята на Фандъкова да се увеличи данъкът върху възмездните сделки с движимо и недвижимо имущество - т.е. предимно автомобили и апартаменти - в рамките на София от 2,5% на 3%. Кметицата не посочи друга причина, освен увеличаване на приходите на общината.

"Напълно необосновано е покачването, особено когато става все по-трудно закупуването на жилища, особено от младите семейства. Каква е логиката на г-жа Фандъкова, не знам. 200 хил. лв. средно е един имот, това означава 1000 лв оскъпяване на имота при повишаване на данъка", отбеляза Панев.

И допълни, че общината "не трябнва да има фикс-идея непрекъснато да пълни хазната".

"Нашият принцип е данък недвижими имоти да бъде намален - от 2,5% до 2%", каза още той.

Общинският съветник от ДБ Бойко Димитров отбеляза, че повече средства за общинската хазна могат да се осигурят по-честно, ако се приеме данъчните оценки на имотите да бъдат актуализирани.

"Трябва да се промени законът за местните данъци и такси. От "Апартаментгейт" помним, че данъчната оценка е винаги нереална. Трябва да се пресече тази порочна практика. Ако се предприемат тези промени, няма да се налага увеличение на ставката".

Лалов отбеляза и факта, че предложените промени се "пришпорват" през Общинския съвет, като Фандъкова призова те да бъдат приети до края на годината. И допълни, че като цяло средата в СОС е такава:

"Работим пришпорено, в недостатъчни зали, без да можем да получим достатъчно информация, нужните документи. Няма дори проектори да се показват докладите. Има страхотна криза на работата в общинския съвет. Онзи ден гласуваха да има аудиозапис за едно заседание на комисия, не искаха да приемем да се прави запис на всички заседания."

Лалов допълни, че тези промени се предлагат заради "тревожни тенденции за неизпълнение на бюджета" - защото събираме по-малко и като процент, и като абсолютна стойност приходи спрямо 2018 г.

Трайчо Трайков, районен кмет на Средец, отбеляза, че е добра идея да се дадат част от приходите на общината на районните кметове за ремонти, но отбеляза, че това е "малка стъпка" и е нужно повече децентрализация.