Преди ден новоизбраната за четвърти пореден път кметица на София Йорданка Фандъкова обяви, че иска вдигане на местните данъци - върху замърсяващите автомобили и сделките с имущество.

Множество столичани си спомниха, че по време на кампанията Фандъкова заяви, че няма да вдига данъците. Днес и от "Демократична България" отбелязаха, че тя нарушава дадено обещание преди вота.

Фандъкова пък коментира:

"Никога не съм обещавала такова нещо. Моля да ми се представи, ако някой намери такова твърдение.“

Грешно ли помним?

Ако отворите търсачката Гугъл и се разтърсите в рамките на периода на кампанията, ще намерите половин дузина заглавия, в които се обявява как и Манолова, и Фандъкова са поели ангажимент да не вдигат данъците.

Всички те обаче са заблуждаващи. Базират се на един дебат между двете топ-кандидатки - на 17 октомври в ефира на Нова телевизия. 

Водещият на дебата Виктор Николаев съвсем ясно задава въпроса:

"Парите за данъци и такси ще се налага ли да се вдигат?"

"За 10 години увеличихме двойно бюджета, без да вдигаме данъците и основните такси...", започва Фандъкова.

Водещият се опитва да я прекъсне:

"Сега ще ги вдигате ли?"

Кандидатката обаче не спира изречението си и продължава:

"Това е възможно, благодарение на усилената работа за добра събираемост и по привличането на европейски средства."

(можете да видите тази част от дебата тук - след 11:25)

Така че, ако трябва да сме прецизни, Фандъкова не отговаря на въпроса дали ще вдига данъците - просто отбелязва, че досега не го е правила. Отговорът й е конструиран така, че да намеква, че няма да го прави и в бъдеще - но не го заявява твърдо и ясно. Николаев не повтаря въпроса и той не бива повдиган отново в кампанията.