Конгресът на Българския футболен съюз ще бъде в 7 юни 2020 г., реши изпълкомът на централата на заседание в "Бояна". На форума трябва да се избере нов президент на мястото на подания оставка Борислав Михайлов, а също така нов ИК.

Стана ясно, че Йордан Лечков, който се самопровъзгласи за и. д. на мястото на Боби и се опълчи срещу извънреден конгрес, вече не е първи вицепрезидент няма да отговаря за националния отбор. Това стана с гласуване на неговите колеги. 

Мястото на Лечков се заема от Емил Костадинов, ресорът на когото са младежкия, юношеските национални отбори и като цяло футбола сред подрастващите.

Лечков не се възползва от правото да замени временно Михайлов на сбирката на ИК, когато Боби се оттегли, тъй като беше кандидат за кмет. Не коментира и решението в ролята да влезе Михаил Касабов. След това се оказа, че не е подавал оставка солидарно с цялото управително тяло и внесе жалба в съда. И поиска властта във футбола.

В последните дни се оказа, че Лечков е сам в тази битка срещу колегите си, както и срещу държавата в лицето на спортния министър Красен Кралев, тъй като неговата воля е да има конгрес и да се тръгне по нов път с реформи в БФС и целия ни футбол.

Само конгрес може да освободи от длъжност президента и ИК, дотогава те са в оставка.

Междувременно полицейската проверка в централата в "Бояна" продължава трети ден. Униформените нахлуха във вторник, бяха там и днес по време на заседанието. В БФС гостува пратеник на УЕФА, чиято цел е да разбере дали държавата се е намесила в делата на съюза покрай поисканата оставка на Михайлов от страна на Бойко Борисов и Красен Кралев.

„Имаше три мнения, проведоха се широки дискусии по въпроса, заяви вицепрезидентът в оставка Атана Фурнаджиев. - Първо, до 18 януари всички клубове подлежат на прелицензиране, като по тази причина февруари отпадна като възможен вариант, защото все още ще има такива, които няма да са се прелицензирали. През март, както знаете, играем бараж за класиране на Европейско първенство, така че и този вариант отпадна. Затова решихме да направим конгреса на 7 юни.“

На пресконференцията след заседанието на Изпълкома, на която присъстваха освен Фурнаджиев и Венцеслав Стефанов и Михаил Касабов, станаха ясни още няколко решения. Сред тях e насрочване на дата за провеждане на финала за Купата на България - на 16 май, освобождаването на Марчо Дафчев от поста селекционер на националния до 17 г., постоянното назначение на Костадин Стоичков за шеф на съдийската комисия...

Пресконференцията не премина и без скандали, след като разследващият журналист от бТВ Петър Нанев поиска обяснение от Фурнаджиев за случая, свързан с появилите се информации за злоупотреби на БФС с настаняване в хотели, тренировъчни и спортни бази.