УЕФА изпрати свой високопоставен служител в София. Работата му тук ще е да направи проверка има ли държавна намеса в българския футбол с оглед на поисканата от правителството оставка на президента на Българския футболен (БФС) съюз Борислав Михайлов и последвалите полицейски акции в централите в "Бояна" и на "Цар Иван Асен II".

Пристигането на Тиери Фавр, който е ръководител на отдела за Развитие на националните асоциации, съвпада и със заседанието на Изпълкома на БФС утре, научи Клуб Z. На това заседание трябва да се реши кога ще бъде конгреса, на който да се избере ново ръководство на БФС.

Швейцарецът е фигура с голям опит в европейската футболна администрация, бе един от най-доверените хора на Мишел Платини при неговото управление в УЕФА. В четвъртък той ще има разговор с временно изпълняващия длъжността президент на БФС Михаил Касабов, за да се информира за процесите около българската федерация, посочва и dir.bg.

Както е известно, на 15 октомври Михайлов подаде оставка като президент на БФС. Това се случи малко след като тя му беше поискана от първо от министъра на спорта Красен Кралев, а после и директно от премиера Бойко Борисов, въпреки че съюзът е автономна от правителството институция. Посочената от двамата причина бе расисткия скандал, който се разрази заради 50-ина необезпокоявани от никого представители на футболните фракции на трибуните на националния стадион при мача с Англия. Българските национали паднаха с позорния резултат 0:6.

Малко преди Михайлов да обяви, че се оттегля от поста, в централата на БФС бе пратена ГДБОП.

Последва оставката и на целия Изпълком, както и на селекционера на националния отбор Красимир Балъков.

И вчера в сградите на футболния съюз имаше масирано полицейско присъствие. Униформените предприеха обиски час преди насрочената пресконференция на част от ръководството, посветена на материали на бТВ, в които БФС се обвинява в злоупотреби с парите за детски-юношески спорт. Според официалните изявления МВР разследвало от три месеца съюза за икономически престъпления, като подробности какво се търси не бяха дадени.