От догодина се очаква да се възстанови доброволната казарма. За издръжка на войниците и за ремонти на базите в бюджета на Министерството на отбраната са планирани 4 млн. лева през 2020 г. Това обяви във Велико Търново вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, цитиран от БНР. Той бе гост на празника на Националния военен университет.

Въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството, но процесът се забави, за да бъде уточнена финансовата част, посочи Каракачанов:

„Ние сме го замислили в три модула – три, шест и девет месеца доброволно, и с опция, ако след това имаш желание, на практика тази подготовка, която си получил, ти е основата, на която ти веднага можеш да постъпиш в армията, ако желаеш“.

Каракачанов уточни, че в началото на следващата година се очаква да бъдат приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за въвеждането на доброволната казарма. По думите на вицепремиера решението с недокомплекта в армията е само едно - връщане на наборната и задължителна военна служба. 

У нас задължителната казарма бе отменена след присъединяването на България към НАТО и след това към ЕС - с решение на 40-ото Народно събрание, което влезе в сила от 31 декември 2007 г. Последният набор, отслужил наборна военна служба, са родените през 1988 г. 

Каракачанов посочи, че имало трудности в преговорите с Министерството на образованието за въвеждането на задължително военно обучение в средните училища - друга негова стара идея.